Selamat Tahun Baru, promo Januari

Selamat Tahun Baru!!. Semua dengan azam baru? diet baru? kerja baru? minyak baru?

Ha, minyak ada promo best sempena Tahun Baru dan Chinese New Year. Moh tengok

CNY PROMO

  1. Spring Cleaning Set
    Set untuk pembersihan dan menyegarkan seluruh rumah. Semua minyak berikut terkenal dengan tugas membersih dan mencuci. malah minyak-minyak berikut mempunyai kandungan anti-oksidan.Thieves (15ml) Retail : RM202.63
    Lemon (15ml) Retail : RM 67.10
    Thyme (15ml) Retail : RM202.63
    Total : RM472.36
    Promo Price : RM305.15
  2. Fresh & Uplift Set
    Bergamot, Purification, Citrus Fresh. Ketiga-tiga ini mempunyai aroma yang segar dan menaikkan semangat.
    Harga Promo :RM223.45
    Jimat : RM41.55

Ningxia Promo

Ningxia adalah minuman kesihatan yang sedap dan menjadi kegemaran ramai. Nak beli satu-satu masa tak promo memang rasa mahal. Sekarang tengah promo best ni, apa lagi jom ambil satu set. (Atau ambil satu set dan kongsi dengan 3 orang kawan)

4 Ningxia 750ml + Grapefrit (15ml) + Sacred Frankincense (15ml)
Harga promo : RM937.80
Jimat : RM104.20

Set ni boleh sign up membership terus. Hubungi saya untuk dapat diffuser free ya.

Prosperity Set

Seimbangkan keluarga kita dengan aura yang best-best sahaja pada tahun ini. Dapatkan Joy, Harmony dan Tangerine. Harmony dikatakan dapat membuka 7 pintu chakra untuk keseimbangan fizikal dan emosi.

Harga Promo : RM518.40
Jimat : RM57.60

Set ini juga boleh digunakan sebagai sign up member. Hubungi Oil Ladies untuk cara sign up.

Renewed Goal Set

Perbaharui azam di tahun baru. Transformation dan Envision. Dua essential oil yang sesuai untuk melangkah ke tahun baru. Siapkan lebih banyak perkara, jadi lebih sukses, capai lebih banyak impian.

Harga promo : RM356.40
Jimat :  RM39.60

Tier Promo

Dapatkan lebih banyak essential oil percuma dengan lebih banyak belian. Hubungi Oil Ladies untuk mendapatkan minyak free anda.

jadi member Young Living Januari ini dan dapatkan semua di bawah

Hubungi kami untuk maklumat lanjut ya

0126700316
Liyana Anaqi (ID : 10024133)

Halia goreng untuk berpantang

Teks dan foto : Liyana Anaqi

Masa saya berpantang bersalin, ada satu masakan air tangan suami yang saya paling suka. Ya halia goreng. Rasa terbuka selera dan sedap perut tak berangin.

Walaupun saya jual minyak pati, dan ada je minyak pati halia, tapi hirisan halia goreng la yang sedap dimakan dengan nasi panas, haha. Minyak pati tak menyangkut dengan nasi panas okay. (Gurau gurau)

1kg halia, dapat 3 botol kecik aje.

Macam mana nak buat? Senang amat.

  1. Bersihkan halia.
  2. Hiris nipis-nipis.
  3. Goreng dengan minyak banyak (deep fried)

Halia dibersihkan, buang kulit dan bilas

Hiris halia nipis-nipis, dan bersihkan sekali lagi. Toskan.

Halia goreng ini boleh dibuat awal-awal sebelum bersalin. Ia dapat disimpan lama (kalau tak habis dimakan la, haha).

Bagi yang berpantang makan makanan bergoreng, mungkin boleh mencuba “goreng” dengan air fryer.

Jangan buat lawak makan nasi panas dengan minyak pati halia (Ginger) ya. Tak sedap. Makan dengan halia goreng boleh makan bertambah-tambah. Minyak pati tu boleh tambah dengan mana-mana carrier oil pilihan dan buat minyak urut. Tu baru sedap.

Botol roller kaca (clear)

Botol roller untuk DIY campuran essential oil sendiri.

Kenapa guna roller bottles?
1. Mudah digunakan, tidak tertumpah-tumpah.
2. Buat oil blend siap-siap, dilutekan, dan ready to use.
3. Senang di bawa kemana-mana.
4. Bagi yang mempunyai anak-anak seperti saya, penggunaan roller bottles adalah lebih mudah. Anak-anak boleh apply sendiri tanpa perlu dibancuh setiap kali mahu menggunakan EOs

Clear Roller Bottles
Material : kaca, bebola kaca
Saiz : 3ml dan 5ml
Penutup : plastik, dengan 5 warna (biru, merah, hijau, ungu dan emas),
 boleh pilih sekiranya ada stok
Harga: RM1.00 setiap satu
RM7.00/10pcs
*boleh campur saiz
Postage flat RM10.00

Untuk pertanyaan dan pembelian, sila WA 0126700316 atau pilih mana-mana seller kesukaan anda di

Atasi masalah kutu dengan minyak pati

Kutu memang susah dibendung dan dihapuskan. Ia suka berjangkit-jangkit kemudian kembali balik ke kita.

Dah guna sikat rapat? Dah guna ubat kutu? sahmpoo semua dah try? Jum try minyak pati pulak. Ada banyak resepi, boleh try yang mana-mana berkenan di hati. Jangan lupa patch test dulu.

1. Cedarwood, Peppermint dan Spearmint.

Berikut adalah minyak pati yang dicadangkan untuk mengatasi masalah kutu : Cedarwood, Peppermint dan Spearmint.

Boleh digunakan sekaligus atau bersendirian. Dilute dengan minyak kelapa, dan sapu ke kepala setiap hari.

2. Purification

Diffuse dan sapukan ke tapak kaki, dan sapukan sedikit di kepala di bahagian telur kutu. Kutu tidak suka bau-bauan ini

3. Tea tree (Melaleuca Alternifolia)

Halang kembalinya kutu ke kepala kita dengan menggunakan Tea Tree, kutu-kutu, hama dan serangga memang tidak suka akan bau Tea Tree.

Senarai harga produk-produk dalam post ini :
Cedarwood Essential Oil 15ml RM67.10
Peppermint Essential Oil 15ml : RM128.94
Spearmint Essential Oil 15ml : RM64.48
Purification Essential Oil 15ml : RM113.16
Melaleuca Alternfolia Essential Oil (Tea Tree) 15ml : RM207.90

 

Diffuser Young Living

Ada pelbagai pilihan diffuser dari Young Living untuk anda.
Hubungi saya di 0126700316 atau tinggalkan komen, atau PM saya di Facebook untuk pertanyaan atau pesanan.

Atau hubungi mana-mana Oil Ladies kami

1. Ceramic Diffuser
Retail Price : RM386.84
PV : 32.00

How To Use : 

  1. Very carefully take out the glass chamber from the box and install it on the ceramic base.
  2. Fill the glass chamber with the essential oil/s of your choice and cover the glass chamber with the glass top.
  3. Connect the provided adapter to the ceramic base and plug into an electrical outlet.
  4. Turn on the knob switch NOTE: The switch of the unit can adjust diffusion intensity levels from Low + LED light – High + LED light – Low w/o light – High w/o light by rotating.
  5. The diffuser will function on a 2 minutes on and 1 minute off interval for 2 hours then it automatically will shut off.
  6. 6. When you have finished using the diffuser, position switch to “off”, and disconnect from the electrical socket.

 

2. Dewdrop Diffuser
Retail Price : RM3396.05
PV : 38.25

How to Use

1. Remove both outer and inner lids.
2. Add water until level reaches, but does not exceed, the red water fill line marker.
3. Add 5-8 drops of essential oil.
4. Replace both lids back onto the unit; align the groove on the outer lid to the notch on the base.
5. Plug the power adaptor into a power outlet.
6. Press the on/off button to switch on.
7. The unit should be producing mist and the LED light should be on.

 
3. Dino Land Ultrasonic Diffuser
Retail Price : RM576.32
PV : 42.00
 
How to Use
  1. Remove motor lid.
  2. Add room-temperature tap water until level reaches, but does not exceed, the water fill line. (Always unplug the diffuser when filling or emptying the water reservoir.)
  3.  Add 5-8 drops of Young Living essential oil.
  4. Place the lid back onto the motor.
  5.  Plug the power line plug into the motor.
  6.  Place the diffuser cover onto the motor and press down on the cover to ensure that the connecting latches click to the locked position.
  7.  Plug the power adaptor into a power outlet.
  8.  Press the Power button to turn on the diffuser.
  9.  To remove the cover from the diffuser motor, press both cover release buttons at the same time, and then lift the cover off of the motor.
 
4. Dolphin Reef Ultrasonic Diffuser
Retail Price : RM596.05
PV : 47.50
 

How to Use

  1. Remove motor lid.
  2. Add room-temperature tap water until level reaches, but does not exceed, the water fill line. (Always unplug the diffuser when filling or emptying the water reservoir.)
  3.  Add 5-8 drops of Young Living essential oil.
  4. Place the lid back onto the motor.
  5. Plug the power line plug into the motor.
  6. Place the diffuser cover onto the motor and press down on the cover to ensure that the connecting latches click to the locked position.
  7. Plug the power adaptor into a power outlet.
  8. Press the Power button to turn on the diffuser.
  9. To remove the cover from the diffuser motor, press both cover release buttons (C) at the same time, and then lift the cover off of the motor.
 

5. AromaxLux Atomizing Diffuser
(free 15ml Thieves)
Retail Price : RM673.69
PV : 65.75

How to Use

  1. Remove the AromaLux atomizer top from the diffuser base.
  2. Attach a Young Living 5-ml or 15-ml essential oil bottle to the AromaLux atomizer top.
  3. Place the AromaLux top with the essential oil bottle attached back into the diffuser base. A
  4. Adjust settings for vapor volume, master timer, diffusion run timer, diffusion pause timer, and turn on the power switch.
  5. Adjust the LED display light setting and enjoy the benefits of 100% pure, therapeutic-grade essential oils.
6. Rainstone Diffuser
Retail Price : RM828.95
PV :67.25


How to Use

  1. Fill the included water cup with room-temperature tap or mineral water. (Do not use purified or distilled water or the diffuser may not generate mist.)
  2. Add 8–10 drops of your favorite essential oil into the water cup.
  3. Remove the lid from the diffuser.
  4. Pull the ventilation hole switch up to close it so water does not get into the internal electronics.
  5. Pour the water and essential oil mixture into the water reservoir. Continue filling with water until the water level reaches, but does not exceed, the red water fill line. (If water exceeds the red water fill line, the diffuser may not generate mist.)
  6. Push the ventilation hole switch down to open it.
  7. Place the lid back on the diffuser.
  8. Plug the power line plug into the power adaptor input on the diffuser base.
  9. Plug the adaptor plug into a power socket.
  10. Press the remote control “ON/OFF (8H)” button to turn on the diffuser, LED light (alternating blue, yellow, and purple), and the ionizer with automatic shut off after 8 hours or adjust settings as desired. (The remote control should be used within 26 feet of the diffuser.)
  11. The diffuser will run until the selected automatic shut-off time or until the water reservoir is empty.

7. Aria Ultrasonic Diffuser
(free 5ml Tangerine dan 5ml Peppermint)
Retail Price : RM1282.89
PV : 135.00

How To Use

  1. Assemble the Aria by fitting on the splash guard, ventilation attachment, and electrical plug.
  2. Fill with distilled or filtered water up to the water indicator line.
  3. Place 15–25 drops of Young Living essential oil into the water well (more if you prefer more oil vapor in the air).
  4. Turn on the Aria using the remote and enjoy.

Untuk sebarang pertanyaan :

Whatsapp 012-6700316
PM Facebook : http://fb.com/messages/LittleAnaqi
Atau hubungi Oil Ladies Kami

Membership Set

Berikut adalah cadangan set set yang boleh anda pertimbangkan sekiranya ingin join membership Essential Rewards (ER).

Membership ER sesuai untuk yang mahu menggunakan Essential Oil (EO) secara berterusan, atau mahu menjana sedikit income dari Young Living (sikit sikit lama lama jadi bukit, no worries). ER perlukan maintain order sehingga 13 bulan. Setiap bulan anda akan mendapat bonus dan freebies. Nanti kita cerita panjang lain kali ya.

So, anda nak join, tapi nak beli apa? ER yang paling basic adalah anda boleh pilih mana-mana oils kegemaran anda, asalkan cukup 100pv, dah boleh mendaftar sebagai ER member. Apakah yang 100pv tu? jom tengok bawah

Set Allergy Set
15ml Peppermint
15ml Lemon
15ml Lavender
5ml RC
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 104.75
RM972 RM587.00

 

Women’s Wellness
15ml Sclar Essence
15ml Progressence Phyto Plus
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 106.5
RM882 RM592.00
Respiratory Support
15ml Peppermint
15ml Raven
5ml RC
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 104.75
RM972 RM587.00
Fresh, Clear & Bugs Away
15ml Lemongrass
15ml Purification
15ml Rosemary
15ml Orange
15ml Lemon
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 105.75
RM978 RM591.00
Haze Buster
15ml Purification
15ml Thieves
5ml RC
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 101
RM751 RM571.00

 

Sweet Dreams
Tranquil Roll On
15ml Lavender
15ml Cedarwood
Dewdrop Diffuser with 5ml Lemon & Lavender
5ml Stress Away (free)
PV : 101.75
RM951 RM571.00

Energize Positively Set
DiGize (15ml)
EndoFlex (15ml)
ImmunoPower (15ml)

Total Price : RM731.57
Membership price : RM557.00
PV : 123

Jadi, boleh pilih mana-mana yang anda suka. Jika minyak yang disukai tu tiada dalam set-set ini, boleh je tambah atau tukar ganti dengan mana-mana minyak. Setiap satu minyak ada banyak kegunaan, bukan satu masalah saja diselesaikan, memang berbaloi-baloi.

Hubungi saya WA 0126700316  untuk sebarang pertanyaan dan order ya.

Untuk sebarang pertanyaan :

Whatsapp 012-6700316
PM Facebook : http://fb.com/messages/LittleAnaqi

Macam mana nak join member Young Living

Berminat nak join member Young Living?

Apa yang bestnya?

-Dapat harga member less 24% dari retail price.
-Kalau membuat pembelian mencapai sekian-sekian pv (point), akan dapat freebies (selalunya yang best-best, oils yang best)
-Freebies pula bertuka-tukar setiap bulan, jadi boleg pilih nak beli di bulan mana, untuk dapatkan freebies

Untuk jadi standard members, anda boleh pilih untuk beli mana-mana kit dibawah untuk keahlian automatik. Tidak perlu maintain belian bulanan, tiada terikat.

1. Basic Starter Kit

2. Basic Starter Plus Kit
3. Premium Starter Kit 
Dari ketiga-tiga set di atas, set ketiga Premium Starter Kit menjadi pilihan ramai. Ia mengandungi 10 oils yang paling banyak digunakan seharian. One functional set. Harga asal untuk kesemua 10 dan diffuser adalah RM1500++. Pembelian PSK adalah penjimatan hebat.
Hubungi saya untuk pertanyaan lanjut atau terus daftar menjadi ahli.
PM Facebook Page : Little Anaqi Scents 
WhatsApp : 0126700316

Untuk sebarang pertanyaan :

Whatsapp 012-6700316
PM Facebook : http://fb.com/messages/LittleAnaqi

Bagaimana nak buat pati bunga telang

Teks dan foto : Liyana Anaqi

Bunga telang ada banyak. Tapi tak cukup banyak nak buat apa-apa masakan. Nak buat macam mana?

Kita kumpul bunga telang, dan buat pati. Kutip aje bunga-bunga ni hari-hari, dan simpan di dalam freezer. Bila sudah cukup kuantitinya, kita buat pati.

Bila dah cukup, rebus bunga telang untuk mendapatkan warna birunya. Kalau boleh, pastikan bunga dalam keadaan bersih sebelum simpan. Jika nak basuh selepas dikeluarkan dari freezer, warnanya dah mula turun.

Rebus dengan air tapis. Anggaran air dan bunga ialah 3 : 1. 3cawan ir untuk 1 cawan bunga. Didihkan dengan api sederhana, sehingga ia menggelegak. Biarkan menggelegak dalam 5minit sahaja. Makin lama dididihkan makin terasa rumput pada pati. Tutup api dan sejukkan

Tapis bunganya selepas sejuk. Tengok, warnanya biru pekat. Boleh simpan dalam bekas.

Untuk separuh bekas aiskrim bunga telang, saya dapat sebotol 600ml pati, dan balance semangkuk kecil.

Yang balance tu, kita buat minum petang, minum dengan pisang goreng.

Ni pula adalah aiskrim bunga telang. Sirap telang yang dicampur gula organik atau gula merah akan jadi hujau (hijau saya tua sangat). Sirap telang campur lemon  akan jadi ungu. Menarik tak.

Kalau arnab tak makan pellet, dia nak makan apa.

Teks dan Foto : Liyana Anaqi

Dalam kebun kecil kami, ada membela arnab. Sejak dari kami tinggal di apartment tingkat 5, kami sudah membela arnab. Ada banyak episod arnab-arnab kami habis mati dikerjakan anjing liar, tapi kami masih lagi terus membela. Sunyilah tiada pet.

Pada mula-mula membela dahulu, kami memberi makan arnab kami seperti orang lain juga, pellet makanan arnab. Kemudian apabila pindah ke rumah yang berhalaman, kami buatkan reban di luar rumah. Ketika itu saya terfikirkan makanan lain untuk arnab. Setelah saya research, ada suggestion untuk menambahkan diet rumput kepada arnab, dan rumputnya bernama Thompson Weed. Antara kebaikkannya ialah, mengasah gigi arnab, supaya mengunyah rumput kering. Tapi, saya agak terkejut dengan harganya, huhu. Wah lagi mahal dari pellet! Untuk kali itu, tetaplah saya belikan juga. Namun malang sekali, sedikit pun arnab tak berminat.Amboi-amboi, dah la mahal, memilih pula.

Maka, saya teruskan research. Di satu forum antarabangsa ada menyatakan bahawa mana-mana lawn grass boleh sahaja diberikan kepada arnab. Wah ini sudah bagus. Selama ini saya cuma tambahkan sayur-sayuran seperti kangkung dan sayur ‘reject’ dari pasar. Saya cuba gunting sedikit rumput di halaman dan berikan pada arnab-arnab. Yay! semua suka, berebut-rebut makan rumput.

Jadi, setiap petang, saya akan gunting sepongkes rumput untuk santapan arnab. Sekiranya rajin, saya akan gunting satu pongkes di sebelah pagi. Buat masa sekarang, saya cuma ada dua ekor arnab dewasa. Sepongkes pun makan tak habis. Lagi banyak yang mengering dalam kawasan dia dari yang dimakan. Kali ini, kawasan yang digunting ada pokok keledek, maka berlaukkan keledek lah mereka.

Ini kawasan yang digunting mengikut giliran. Memang sengaja kami simpankan rumput memanjang, agar tidak putus bekalan rumput arnab. Pokok keledek yang bermaharajalela itu pun di cantas untuk santapan arnab juga. Don’t worry, keledek hanya berisi di tempat yang kita cucuk semasa tanam, yang merebak tu takkan berisi, cantaskan aje (selepas kutip pucuknya buat gulai).

Pellet pula bagaimana? Oh ya, selepas kami berjumpa dengan pakcik yang pernah membela arnab daging, dia mencadangkan untuk memberi makan gandum menggantikan pellet. Arnab yang makan gandum, makan kurang (gandum lebih mengenyangkan dari pellet), dan berak kurang (pellet mengandungi banyak fillers, lagi banyak, lagi banyaklah yang dibuang). Bulu makin cantik. Selain gandum dan rumput, sekiranya ada buah-buahan (samada yang buruk, lebam atau sisa), kai berikan juga kepada arnab. Tak memilih, makan aje.

Setakat ini, seronok membela arnab yang tahan lasak sebegini. Boleh berhujan panas, dan makan pun benda-benda yang senang disediakan. (Oh ya, harga gandum adalah 1/4 dari harga pellet untuk kuantiti yang sama, tapi bertahan lebih lama)

Yang pakai topi petani kadang-kadang,
Liyana Anaqi

Belajar sepanjang hayat

 Gambar google

Suatu masa dulu, saya pernah terfikir, “bila la nak habis belajar ni?”
Well, saya bukannya seorang yang rajin belajar.Saya suka cari shortcut ke atas benda-benda yang kena belajar. Dan, salah satu habit saya, sekali ja saya belajar, saya  akan pastikan benda tu ingat sampai mati, sebab saya malas nak ulang kaji banyak kali. Hahaha. Punya la pemalas.

Sehingga masuk uni, saya masih lagi tertanya-tanya, bila la nak habis belajar ni. Dah cemuih dah. Nak kerja la pula, bosan dah asyik mengadap buku, kelas, tugasan dan peperiksaan.

Betapa seronoknya saya memasuki alam pekerjaan. Sebenarnya, kerja saya pun memerlukan saya belajar jugak. Cuma nama dia kerja, bukan lagi mengaji atau belajar. Maka saya seronok. Hurey, takyah ngaji lagi dah. Padahal, saya buat kerja research, harusla hari-hari kena baca journal, up to date dengan ilmu semasa. Haha, betapa perspektif berubah dengan label sahaja. Satu mengaji, satu kerja.

Kemudian saya berhenti bekerja dan jaga anak. Saya ingatkan pembelajaran saya sudah terhenti, rupanya tidak. Malah makin menjadi-jadi pulak. Walaupun, isunya sudah berbeza dari dulu, namun kedahagaan saya pada ilmu tetap sama, mungkin lebih lagi. Saya tidak dapat elak dari membaca. Dan ilmu-ilmu yang saya dapati menyebabkan saya teruja dengan hidup di atas bumi Allah ini. Terasa alive. 

Mana pergi “cemuih belajar tak habis-habis” tu?

Satu benda saya perasan, sebagai manusia, kita memang sentiasa dahagakan sesuatu yang baru. Ilmu baru. Namun apabila kita letakkan rutin padanya, ia jadi sesuatu yang memaksa, menekan dan membosankan. Kebebasan meneroka dan minda yang menjelajah akan terbatas, kerana kita perlu memenuhi suatu standard yang ditetapkan oleh masyarakat dan kehendak gaya hidup semasa. Apabila saya mengambil keputusan untuk ditch normal expectations,  saya menjadi lebih berminat, teruja dan bersemangat untuk menambah ilmu.

Ilmu itu tersangat luas. Takkan habis di teroka. Setiap hari ada saja sesuatu yang enrich hidup kita, asalkan kita mahu membuka mata dan hati untuk melihat. Oh ya, perlu stop dari kesibukan sekejap. Sekejap ja. Dan perhatikan sekeliling.

Dari Liyana
Mak yang dah tua baru regain semula semangat