Bagaimana menjalankan bisnes Young Living? (my style)

Bagaimana menjalankan bisnes Young Living? (my style)

Banyak kali saya menerima soalan ini. Macam mana saya buat bisnes Young Living? Sedangkan takde nampak saya menjual apa-apa pun.

Yep dan juga team saya yang memilih untuk berbisnes dengan saya pun tertarik dengan rahsia, bagaimana menjalankan bisnes tanpa perlu menjual kaw-kaw, iklan kaw-kaw, pos barang banyak kaw-kaw, stock up barang banyak-banyak. Yep, this article is for YOU, yang mencari-cari bisnes yang boleh dibuat secara santai, tanpa mengganggu rutin harian sangat. Yet, memberikan pulangan yang lumayan. (p/s: ini bukan scam)


Photo by Ylanite Koppens from Pexels

Ini bukan bisnes selling, ia bisnes recommending

Pernah tak korang makan sedap kat mana-mana restoran, pastu rasa nak share pengalaman tu dengan kawan-kawan dan keluarga. Korang selfie dengan makanan, selfie dengan kedai, dengan tukang masak skali, dan post ke media sosial cakap tempat tu best gila, sila pergi.

Ha! That exactly the thing that I do with my Young Living business. Instead of pushing for sales, I go with more laid back way, that is recommending. Pertama sekali, saya suka yamat produk-produk Young Living jadi senang nak rekomen ke orang. Saya guna, dan yang mana saya suka saya rekemen ke orang. Kalau orang nak beli satu dua barang, boleh je tumpang akaun saya dulu, Nanti boleh register dan beli barang sendiri, dengan full kebebasan untuk memilih dari beratus-ratus item, dengan diskaun dan freebies sendiri. Bamm. Saya dah dapat team. Ain’t that easy? (or not ahaha baca next)


Photo by Britta Jackson from Pexels

Dah tu camna buat duit?

Kita faham kan, untuk memana ja company yang menjual barang, dia kena spend duit untuk marketing barang-barang dia. Kita boleh tengok iklan-iklan kat tv, radio, suratkhabar dan majalah, dan jugak billboad di jalan raya. Semua tu makan berjuta-juta ringgit. Malah saya pernah baca sifu bisnes kata 60% dari keuntungan kena labur semula dalam bentuk marketing. That is a large amount of money.

Young Living juga adalah sebuah company yang memasarkan barang dagangannya, iaitu Essential Oils dan produk-produk lain yang berasaskan Essential Oils. Jadi Young Living juga perlu spend duit untuk marketing barang dia. Cumanya, daripada memilih menghabiskan berbillion-billion USD setiap bulan untuk iklan di tv, radio dan media cetak; company ini memilih untuk membayar orang perseorangan untuk tolong marketkan (that is you and me, kita yang dapat duit tu).

Jadi kerja saya sebagai Independent Distributor company yang best ini ialah, mendapatkan customer baru bagi syarikat (sama tak dengan kerja billboard?) Bagi setiap customer baru yang saya perkenalkan kepada syarikat, syarikat akan memberi imbuhan. Dan yang bestnya, company ni bayar lumayan, bukan sikit-sikit (ni topik lain, kita sembang berapa possibility untuk dapat income dengan Young Living di post lain). Balik kepada cerita yang saya sebut mula-mula di atas sekali, pasal kedai makan tu. Ada tak kedai makan tu bagi duit cash, bagi setiap pelanggan yang korang rekemen ke dia? Or at least makan free? Takde kan. Company Young Living bayar. Setiap. Orang. Yang. Kita. Rekemen. Dan. Jadi. Pelanggan. Dia.

Jadi, bagaimana nak join dan berbisnes?

Pertama sekali kena jadi member Young Living. Kena la berdaftar dengan company yang bayar kita tu kan.

Kedua, kena guna barang-barang Young Living. Keahlian Young Living ada 2 jenis, satu yang ada komitmen bulanan, satu yang takde. Don’t worry, kalau join team saya, memang takde paksaan langsung untuk buat belian bulanan. Beli ikut suka, dan banyak mana mau. Saya takkan suruh stock up barang, saya takkan suruh iklan hari-hari cari pembeli barang. Saya cuma mau korang beli, dan guna. That’s all.

Ketiga, ketahui selok belok pembayaran komisyen oleh Young Living. Yang ni bleh slow-slow belajar. Dan rasanya, dalam ramai-ramai, saya adalah cikgu part ni yang paling senang nak difahami (wahahaha masuk bakul angkat sendiri). Kenapa kena tau? Supaya kita tau apa action kita, walau sekecik mana, akan membuahkan duit, eh hasil.

Keempat, share pengalaman korang menggunakan Young Living. Kalau suka ubat giginya, mulut jadi kurang berbau, say so kepada kawan-kawan dan keluarga. Kalau guna Lavender+Cedarwood jadi tido lena, say so. Kalau guna PanAway, Cypress, Wintergreen untuk kelegaan selepas letih workout, say so. Medium apa? Terpulang, facebook ada, insta ada, cakap depan-depan pun boleh.

Kelima, jangan harap duit datang bergolek tanpa buat apa-apa. Saya tak janjikan duit free. Saya cakap, ada je bisnes yang boleh dibuat sambil menyambil tanpa menuntut too much of our time untuk fokus kepada bisnes. Plus, modal mesti ada. Mana ada bisnes takde modal. Cumanya dalam kes ni, kita makan modal. Modal yang kita guna untuk beli barang, kita guna kepada diri sendiri, takde kena jual untuk amik untung. So, what’s not to love?

Yeah sign me up now, now!

Bagi yang nak menjadi ahli Young Living, anda boleh register sendiri di laman web Young Living, di link berikut, (link telah siap sedia dengan sponsor/enroller ID saya, jika takde, boleh letak saya punya ID : 10024133 Nur Liyana Abd Hamid).

bit.ly/YLEOmembership
bit.ly/YLEOmembership

Kalau unsure, boleh contact saya di Facebook, Liyana Anaqi.
Dan, welcome aboard. Selamat datang.

Liyana Anaqi adalah Young Living Silver dalam masa 2 tahun selepas memulakan bisnes Young Living. Paycheck seorang Silver adalah lebih kurang gaji cikgu selepas 4 5 tahun bekerja. Tagline Lazy Layen menjadi kegemaran, kerana lebih suka cara yang santai dan tidak terlalu mengganggu hidupnya bersama 5 anak-anak.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *