Beranak kecil di usia lanjut.

Beranak kecil di usia lanjut.

Soalan pertama ialah, berapa usia yang di kira lanjut ni? Kalau mengikut kebiasaan di klinik ibu dan anak, usia 35 ke atas sudah dikira lebih berisiko bila hamil berbanding ibu-ibu yang lebih muda.

2019, saya dah officially melepasi treshold itu. Anak paling bongsu (setakat ini) berumur satu tahun pada Mac 2019. Saya tanak bercerita tentang kesihatan atau pendapat tentang keselamatan ibu hamil di usia lanjut. Saya cuma nak cerita tentang perasaan, feeling di dalam hati yang saya rasa 2 3 hari kebelakangan ini.

Picture like this is always melting.

Hamil muda vs hamil tua (sikit)

Saya hamil dengan anak pertama semasa usia saya 22 tahun. Manakala anak ke 3 dan seterusnya semasa saya sudah melangkah ke usia 30-an. Percayalah, badan terasa sangat sangat berbeza. Mungkin saya seorang, mungkin juga ada yang lain merasai apa yang saya rasa. Semasa awal 20-an, saya rasa pregnancy tu tak la susah mana, walaupun saya adalah jenis yang alahan teruk, muntah siang malam, dan berat badan turun dengan banyak. Saya masih larat naik motor ke sana sini menghabiskan tesis saya. But, at 30’s, rasa letihnya, rasa nak tidurnya sepanjang hari. Mungkin sebab saya ada anak-anak lain yang perlu dijaga. Saya terfikir, kalau orang yang kawen lebih awal, dan bersalin masa belasan tahun, mesti lagi sihat dari saya semasa 20an.

Ok, now dah habis pasal cerita pasal badan.

Now, cerita pasal feeling.

Now, that anak kecik saya dah besar. Dah 10 bulan sekarang. Sebelum ni, saya dok ratib ke suami, dah la, saya tanak dah mengandung. Badan saya rasa macam nak lerai dah. Now, that 10 bulan kemudian, saya rasa cam ok plak.

My baby is so cute, so adorable, so cheeky, so menyejukkan hati, sehinggakan saya rasa maca takpa ja ada seorang lagi macam ni kalau yang ni dah grown up. Huhuhu. mak mak memang tak serik kan.

Saya terfikir, now that kami suami isteri, mempunyai 2 pengalaman berbeza. (1) pengalaman ada anak sebagai pasangan muda (2) pengalaman ada anak kecik sebagai pasangan tua (sedikit. bukan tua banyak okeh ahaha)

Ibu bapa muda. vs Ibu bapa dengan pengalaman.
Ibu bapa yang sibuk mencari arah hidup, vs Ibu bapa yang dah toned down sikit dari dunia dan agak stabil.
Ibu bapa yang mempunyai banyak expectations dan impian kepada anak, vs ibu bapa yang hanya berharap anak menjadi manusia dan muslim yang baik.

Saya rasa it’s totally OK untuk kita ada anak lagi walaupun kita dah ada anak-anak yang besar panjang. Sebab ia akan menjadi suatu pengalaman yang totally different. Sebab kita pada tahun ini, adalah berbeza dari kita 15 tahun yang lalu semasa pegang anak pertama.

Tapi, stay off the guilt tripping

Satu benda, mak mak ni. Suka guilt tripping diri sendiri. Suka cakap gini, “emmm kalau dulu aku tahu apa yang aku tahu sekarang, mesti aku tak buat”
“kesian anak sulung, kena hadap aku yang tak matang dulu”

Stop it mommies. Stop blaming your old self. Kita bertindak atas apa knowledge yang kita ada masa tu. Apa yang kita pilih paling bagus. Dan, the story isn’t about us sahaja. Bulan bintang dan matahari tidak bergerak keliling kita sorang ye adik-adik kakak-kakak. Anak itu sendiri ada janjinya dengan Allah, ada rezekinya yang telah Allah tentukan. Dan Allah telah rezekikan dia untuk bertemu dengan kita yang muda itu. Ada lesson yang dia (dan kita) perlu belajar. Jadi, stop all the guilt tripping, dan BERSYUKURLAH yang akhirnya kita masih berkesempatan untuk buka mata kepada knowledge baru. Dan kalau ada anak yang baru, boleh apply apa yang kita baru tahu.

so, maknanya ko sedia nak anak baru?

Nooo. haha. Wallahua’lam saya pun tak tau. Saya just terfikir, kepada sesiapa yang masih larat menambah anak, silakan. It would be very interesting to watch a new life enfolds. Untuk masa sekarang, saya ulit Adli je la dulu puas-puas. Hari-hari mengadap muka dia, senyum dia, tangan gumuk dia, ketawa dia puas-puas. Nanti besar teringat-ingat plak.

Bagi yang tengah mengadung, jaga diri elok-elok dan good luck.
Bagi yang ada anak kecik, kita enjoy puas-puas waktu kecik dia

Follow saya di Facebook, klik Link di bawah
https://www.facebook.com/liyana.anaqi

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *