Monolog untuk ibu

Teks :  Liyana Anaqi

Kalau mempunyai anak 4 membolehkan saya beri satu nasihat untuk ibu2 lain. Nasihat saya ialah :

You and your children are unique. Tak sama dengan buku, tak sama dengan parenting coach. Tak sama dengan orang sebelah atau adik kandung sendiri.

Stop being hard on yourself, stop asking kenapa aku tak boleh buat macam orang lain. Kenapa buku ni buat senang je.

Terima diri kita sebagaimana kita, kalau baran, baranlah. Kalau becok, becok lah. Lagi cepat terima, lagi cepat hilang stress jaga anak. Sbb kita tak pakai baju orang. Ketat, susah bernafas.

Rezeki anak mendapat ibu seperti kita ini telah Allah tentukan. Kalau kita rasa kita ni bad mommy, Allah memang beri bad mommy kepada anak kita sebagai tarbiah dan lesson untuk dia. Wallahua’lam macam mana. Tetapi ia sudah tertulis untuknya. Mungkinkah dia akan jadi kaunselor cemerlang satu hari nanti, maka dapat mak yang hati tisu. Atau mungkin dia akanjadi lawyer hebat, maka dapat mak yang asik kena pukul dengan ayah. Allah dah atur jalan hidup setiap anak kita sejak hari pertama ditiupkan roh.

Tapi sebagai ibu, memang la kita mengimpikan menjadi perfect mommy (or at least normal kahkahkah). Tapi the first step untuk mengubah keadaan adalah kena accept siapa diri kita. Sit down and reflect (muhasabah), cari siapa diri kita. Mungkin kita sebuk nak jadi orang lain, kita tak kenal diri sendiri.

Cari siapa kita. Ya aku baran, ya aku suka membebel. Kenapa aku suka membebel? Salah apakah yang paling ku tak boleh tolerate? Kadang kita boleh je tolerate rumah sepah, tapi sebab orang lain punya rumah kemas bersih, kita dok la nak ikut jugak2, bila tak dapat, kita mula stress, pastu marah orang (selalunya anak la) suruh kemas. Kadang kita boleh je tolerate makan beli, takyah masak. Tapi orang lain semua kita nampak asik masak, dan beri homecooked meals kepada anak2. Kita pun nak ikut, bila letih, kita start marah-marah.

Jadi mula-mula, carilah diri yang menghilang itu. Kemudian fokus kepada apa yang KITA suka dan tak suka. Bukan orang lain. There is no wrong way of parenting (kecuali hat extreme, belasah anak sampai riuk la. Tu bukan mak normal terus). You are you. Your way is the right way for your familiy.

Bila dah kenal diri, fokus pada diri sendiri, slowly akan nampak anak-anak akan kurang bermasalah. Sebab apa? Sebab dia duduk dengan mak dia. mak dia yang dia kenal sejak lahir, bukan mak yang acah-acah nak jadi orang lain. Bila mak mulai bertenang, accept diri sendiri, anak-anak akan follow suit.

KEMUDIAN, baru fikir macam mana nak menambahbaik. Nak tambah satu benda baik eg masak hari-hari. Tu pun jangan buat terkejut, buat slow-slow. supaya tak letih. Letih ni bukan fizikal, tapi letih jiwa nak fit in new habit.

One step at a time mommies.

Apabila membaca buku-buku motivasi, menghadiri seminar keibubapaan, adalah perlu untuk kita pandai twist and tweak menjadi ia sesuai dengan keadaan dan keluarga kita. Jangan copy paste semata, nanti kita yang akan stress dan mula memberi kesan buruk pada keluarga.

One step at a time, mula dengan mengenal diri sendiri dahulu.

Salam sayang untuk semua ibu,
Liyana Anaqi

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *