EO 101 : Apa itu Essential Oil

EO 101 : Apa itu Essential Oil

Teks dan Foto : Liyana Anaqi

Apa itu Essential Oil?

Essential Oil adalah bahan organik yang di ekstrak dari tumbuhan. Ia boleh didapati dari bunga, daun, batang, kulit pokok, getah, buah dan akar tumbuhan. Ia adalah bahan yang di ketahui dapat memberi manfaat kepada manusia. Ianya di ekstrak, dan di pekatkan kedalam botol-botol kecil untuk kesenangan kita menggunakannya.

Essential Oil dapat menyokong sistem dalam badan agar dapat berfungsi secara optimum. Ia menyokong sistem pernafasan, aliran darah, sistem otot. Ia juga memberi sokongan untuk mental yang lebih jelas, membantu badan menyampaikan oksigen kepada otak iatu pusat segala aktiviti fizikal dan mental. Ia juga dapat membantu menyelaras emosi agar lebih teratur. Emosi, mental dan fizikal yang berfungsi dengan baik dapat membuatkan seseorang individu itu lebih cekap dan produktif.

 

Bagaimana Essential Oil berfungsi?

Essential Oil perlu diserap kedalam badan untuk berfungsi. Terdapat 3 cara ia dapat memasuki sistem badan manusia, iaitu

  • Topical (sapuan)
  • Aromatically (bauan)
  • Ingest (makan)

Topical

Penggunaan secara topical  termasuklah sapuan, urutan ke atas kulit.

Dilution (cairkan) adalah perlu untuk penggunaan keatas kana-kanak dan bayi. Dilution tidak menghilangkan keberkesanan Essential Oil, ia cuma memberikan volume kepada Essential Oil agar lebih mudah di sapu ke kawasan yang lebih besar.

Essential Oil yang ‘sedap’ di buat minyak urut ialah Lemongrass, PanAway, Aroma Siez. Ia agak panas, dan memberi rasa selesa kepada orang yang di urut.

Aromatically

Cara aroma adalah cara yang paling senang untuk menikmati faedah Essential Oil. Cuma plug in diffuser dengan Essential Oil kegemaran anda dan anda boleh menikmati aroma Essential Oil yang menenangkan.

Sistem deria bau adalah terletak berdekatan dengan bahagian o=tak yang mengawal naik turun degupan jantung, tekanan darah, pengeluaran hormon dan pelbagai lagi fungsi badan.

Penggunaan Essential Oil bergred therapeutic adalah penting untuk mendapatkan faedah membantu menyokong sistem badan ini.

Ingest

Setakat ini, “makan’ Essential Oil adalah topik yang paling hangat diperkatakan.  Essential Oils tidak digalakkan dimakan kerana ia tidak tersenarai dalam GRAS list (Generally Regarded As Safe). Oleh kerana tiada satu standard cara pemantauan Essential Oil, maka adalah tidak selamat untuk makan sebarangan Essential Oil.

Young Living Essential Oil telah mengeluarkan satu rangkaian Essential Oil yang selamat untuk dimakan. Ia telah diluluskan oleh USFDA sebagai ‘dietary’.

Pilih Essential Oil anda..

Pilihan ditangan anda. Keyakinan penggunaan Essential Oil yang digunakan seharian adalah bergantung kepada keyakinan anda terhadap syarikat yang memproses Essential Oil itu sendiri. Apakah jaminan yang saya dapat berikan dengan Young Living Essential Oil?

Jaminan Seed to Seal. Kita sembang dalam entri seterusnya.

Untuk bertanya tentang Essential Oil, Whatsapp saya di : bit.ly/GetOiling

Untuk membeli produk Young Living, klik sini >> bit.ly/BeliYLEO

Untuk menjadi ahli dan mendapatkan 24% diskaun dan peluang mendapat lebih banyak freebies, klik sini >> bit.ly/YLEOmembership

(Visited 2,512 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *