Masak popcorn di rumah tanpa periuk ajaib.

Masak popcorn di rumah tanpa periuk ajaib.

Teks : Liyana Anaqi

Kami suka popcorn. Anda bagaimana? Makanan ringan yang sedap bagi orang dewasa dan kanak-kanak. Sekiranya anda seperti saya yang agak cerewet bila membeli popcorn, mungkin anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Jadikan popcorn versi lebih sihat. Tiada periuk ajaib? Tiada masalah.

Homemade popcorn

Bahan-bahannya :
Corn kernel (boleh didapati di kedai-kedai pembekal bakeri)
Minyak sawit atau minyak kelapa
Pemanis (gula atau madu)
Mentega.
Cara-caranya :
1. Panaskan lebih kurang 3 sudu minyak dalam kuali. Masukkan 2 3 biji kernel ke dalam minyak. Apabila kernel pop, maka minyak telah panas.
Saya guna minyak kelapa dara, jadi tidak nampak minyaknya.

2. Tutup api, dan masukkan kernel ke dalam minyak.Anggaran cuma terdapat selapis kernel didalam minyak tanpa bertindan. Kemudian, kira 1 hingga 30. Ini adalah tips supaya kesemua kernel pop serentak dan mengurangkan bilangan yang hangit. 
Maaf, gambar bergegar. Mari kira beramai-ramai. Satu….

3. Tutup kuali dengan tudung periuk, dan buka api kecil ke sederhana. Selepas seketika, sudah boleh kedengaran bunyi pop pop. Tunggu sehingga bunyi pop pop berkurangan dan seterusnya hilang. Boleh buka tudung periuk.
Puff, dah kembang.

4. Keluarkan popcorn dari kuali. Popcorn ini sudah boleh di nikmati, namun untuk lebih sedap, mari kita perisakan dia.
5. Dalam kuali yang sama, panaskan sedikit gula sehingga ia cair. Hati-hati jangan sampai hangus. Apabila gula sudah cair, masukkan sepotong mentega. Setelah mentega cair, masukkan semula popcorn tadi dan kacau untuk sebatikan.
Alhamdulillah, siap. Mudah, cepat dan jimat. Tips tambahan : boleh gunakan periuk stock pot ganti kuali untuk lebih mudah pengendalian.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *