Garam Epsom dalam berkebun

Garam Epsom dalam berkebun

Teks : Liyana Anaqi

Adakah garam epsom bagus untuk pokok?

Garam epsom atau hydrated magnesium sulphate  mengandungi komponen yang penting dalam tumbesaran dan pencambahan biji benih. Kebanyakan baja komersial menambah magnesium ke dalam campurannya untuk meningkatkan kadar penghasilan daun baru yang lebih sihat dan buah yang lebih manis. Bagi mereka yang menggunakan kaedah organik, penggunaan garam epsom dapat mengelakkan penggunaan baja kimia.

Antara faedah penggunaan garam epsom adalah seperti berikut.

1. Meningkatkan kadar percambahan benih. Campurkan 1 cawas garam epsom ke 100 kaki persegi tanah sebelum menabur biji benih.

2. Meningkatkan penyerapan nutrien. Penyerapan nutrien terutamanya micronutrien adalah penting untuk tumbesaran pokok dan penghasilan buah.

3. Membantu mengelakkan kejutan kepada pokok apabila diubah. Taburkan sedikit garam sebelum memindahkan anak pokok baru. Pastikan lapisi sedikit tanah di atas garam supaya tidak terkena akar pokok secara langsung. Garam epsom menggalakkan pertumbuhan akar yang kuat.

4. Menghijaukan daun. Taburkan garam epsom ke pokok yang nampak kekuningan seminggu sekali untuk hasil yang baik.

5. Daun kerinting atau bergulung menunjukkan kekurangan magnesium dalam tanah. Taburkan garam epsom untuk melihat hasil yang berbeza.

6. Menghalau makhluk perosak. Struktur garam epsom yang berablur an tajam, dapat mengelakkan siput dan lintah dari mendekati pokok tanaman.

7. Menghasilkan buah yang lebih manis. Kadar kemanisan dalam buah dan sayur berkait dengan kandungan mineral di dalamnya. Pembajaan dengan baja yang mengandungi mineral mampu menghasilkan buah yang lebih sedap. Mineral juga memberikan kesan yang baik kepada pokok-pokok bunga. Cuba taburkan garam epsom di sekeliling pokok ros, dan lihatlah hasilnya nanti.

8. Pembunuh rumpai. Campurkan 2 caan garam epsom dengan 1 gelen cuka. Kemudian campurkan sedikit sabun pencuci pinggan. Masukkan campuran ini ke dalam botol semburan dan semburkan ke rumapai dan rumput liar, jauh dari pokok tanaman.

Garam epsom mudah didapati dengan murah di kedai-kedai kesihatan. Penggunaan garam epsom bersama-sama baja lain dapat memberikan kesan yang baik untuk kebun anda.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *