Kurma merah, penggalak susu ibu

Kurma merah, penggalak susu ibu

Teks : Liyana Anaqi

Hampir semua ibu-ibu menyusukan mencari-cari makanan penggalak susu ibu, terutamanya ibu bekerja yang memerah susu untuk anak. Lagi banyak stok susu, lagi tenang hati ibu, kan.

Dalam banyak-banyak makanan penggalak susu, kurma merah menjadi pilihan saya. Senang di simpan dan senang di sediakan.

Kurma merah mengandungi vitamin C 70-80 kali lebin tinggi dari epal dan anggur. Ia juga kaya dengan vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, protein, kalsium, fosforus, zat besi dan magnesium. Kandunga vitaminnya yang tinggi menjadikan ia sesuai untuk mereka dalam proses penyembuhan.

Kandungan vitamin C yang tinggi akan menukarkan kolesterol berlebihan kepada asid hempedu. Ini dapat mengelakkan penyakit batu hempedu. Manakala fosforus dan zat besi penting untuk mengelakkan osteoporosis dan anemia di kalangan wanita.

Dalam masakan
Kurma merah senang di gandingkan dengan pelbagai jenis makanan. Kurma merah boleh di masukkan ke dalam pelbagai jenis sup untuk menambahkan khasiat kepadanya. Ia juga boleh dimasukkan kedalam masakan kacau goreng dan sambal hitam.

Untuk meransang air susu, saya rendam 10 biji kurma merah dalam satu jag air panas dan diminum sepanjang hari. Air masak boleh ditambah sekiranya air sudah habis. Alhamdulillah, tidak mengecewakan.

Kurma merah boleh didapati di kedai-kedai herba cina, dan juga di pasaraya, di bahagian rempah ratus kering.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *