Baja : Foliar

Baja : Foliar

Teks : Liyana Anaqi

Apa itu baja foliar? Baja foliar ialah baja yang disemburkan ke bahagian pokok, tidak sepeti baja lain yang ditaburkan ke pangkal pokok. baja foliar boleh di serap oleh pokok dari kesemua bahagian pokok, akar, batang, dan daun. Da mengikut kajian, pokok lebih banyak menyerap baja dari liang stoma di daun, dari akar. Nutrien yang diserap dari daun boleh di kesan di akar dalam masa satu jam selepas penggunaannya. Wah, cepatkan!

Baja foliar adalah pilihan terbaik untuk menyelamatkan pokok-pokok yang tidak sihat dengan cepat. Terdapat juga kajian menunjukkan baja foliar berkesan 8ke 10 kali lebih baik dari baja tanah. Baja foliar berkesan untuk tanaman yang tumbuh diatas tanah yang kurang sesuai atau tanah yang sukar menyumbangkan nutrien kepada tumbuhan.

Antara baja foliar yang saya gunakan ialah Ezigrow. Hanya perlu sedikit sahaja, di cairkan dengan air paip dan disemburkan ke pokok-pokok. Untuk pokok-pokok sayur, hanya memerlukan 5ml baja dicampurkan dengan 1liter air untuk setiap semburan. Semburan boleh dibuat 5 ke 7 hari sekali. Kesan boleh dilihat seawal semburan pertama. Kesan yang paling ketara ialah daun akan bertambah hijau.

Penggunaan baja foliar juga boleh meningkatkan kadar fotosintesis dalam daun, dan seterusnya menjadikan pokok lebih sihat dan hasil yang lebih manis. Oleh itu, baja hendaklah di semburkan  pada waktu siang, antara pukul 7 pagi sehingga 5 petang. Ini supaya pokok mempunyai masa untuk menyerap dan menggunakan cahaya matahari.

Satu tong Ezigrow mengandungi 4 liter baja dan dijual pada harga RM157.00 (tidak termasuk kos pos).
Untuk pertanyaan, boleh hubungi saya di liyanahamid@gmail.com

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *