Penggunaan essential oil untuk kehamilan

Penggunaan essential oil untuk kehamilan

Teks : Liyana Anaqi

Ramai wanita yang menggunakan essential oils  memberikan maklum balas yang baik tentangnya. Essential oils  membantu meringankan masalah-masalah yang dihadapai semasa kehamilan.

Tiada peraturan yang khusus untuk menggunakan minyak pati, namun ada beberapa jenis yang menjadi pilihan kebanyakan ibu hamil. Minyak pati yang lembut seperti Lavender dan Frankincense, banyak di gunakan untuk menenangkan perasaan dan meningkatkan daya ketahanan tubuh.

Untuk mengatasi rasa mual dan loya, pilihan minyak pati seperti Peppermint, iGize, Citrus Fresh dan Lemongrass boleh membantu.

Minyak pati perlu digunakan secara berhati-hati di awal kehamilan kerana ia boleh menyebabkan kontraksi dan membahayakan kandungan. Setelah kandungan menginjak usia trimester kedua, bayi sudah mulai lengkap dan lebih banyak pilihan minyak pati boleh digunakan. Namun begitu masih terdapat yang perlu di elakkan seperti Cinnamon, Clove, Rosemary, dan Clary Sage yang mana boleh menyebabkan kontraksi.

Berikut adalah senarai minyak pati yang selamat di gunakan dalam kehamilan (trimester kedua dan ketiga)

– Bergamot – Eucalyptus – Geranium – Ginger – Grapefruit – Lavender – Lemon – Lemongrass -Lime – Rose- Ylang ylang

Minyak pati yang perlu di elakkan

-Basil -Cedarwood – Clary Sage – Clove – Nutmeg -Rosemary – Thyme – Wintergreen

Di atas adalah sebahagian sahaja. Sebarang penggunaan minyak pati perlu di buat dengan berhati-hati semasa kehamilan. Tanya penjual anda untuk maklumat lanjut

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *