Remedi anak demam dan batuk

Remedi anak demam dan batuk

Teks : Liyana Anaqi

Anak-anak demam, selesema dan batuk sudah menjadi kebiasaan bagi yang sudah bergelar ibu bapa. Namun kita tidak boleh terus memberikan ubatan dadah kepada kanak-kanak kecil. Jadi bagaimana?

Berikut adalah sebahagian usaha saya sekiranya anak-anak saya demam atau selesema

Bawang putih. Bawang putih amat mujarab untuk menghilangkan selesema. Ia amat cepat memberi kesan sekiranya dimakan mentah. Sekiranya tidak mempu makan bawang putih mentah, bolehlah di hiris-hiris dan di rendam dalam sedikit madu, dan makan madunya. Ulang beberapa kali sehari bila perlu.

Pastikan anak makan dan minum. Sekiranya anak ada sakit tekak, sediakan makanan yang lembut dan mudah ditelan. Pengambilan air yang mencukupi amat penting. Boleh sediakan air kosong atau jus buahan. Jus buahan kaya denga vitamin yang membantu penyembuhan badan.

Tingkatkan imuniti badan dengan mengambil superfood, seperti madu, probiotik dan prebiotik. Cara yang paling mudah ialah dengan menyediakan sup tulang. Laksa pun boleh. Vitamin C boleh membantu badan melawan jangkitan dan menghilangkan selesema. Tingkatkan pengambilan vitamin C.

Gunakan pelembab udara sekiranya udara kering dan menyakitkan tekak. Atau, boleh diffuse minyak pati aromatherapi RC untuk membantu sebarang masalah berkaitan pernafasan. Ia juga boleh di cairkan dan di urut di tapak kaki supaya cepat di serap.

Sekiranya suhu badan terasa tinggi, usahakan agar suhu badan dapat diturunkan. Gunakan rendaman garam epsom atau lemon sebagai air mandian anak. Jerlum kepala dan badan dengan kerap supaya suhu dapat di kawal.

Jika demam masih berlarutan, bawa anak ke hospital untuk rawatan lanjut. Tidak perlu risau sangat apabila anak-anak sakit. Ini bermakna badan mereka berfungsi baik dalam melawan jangkitan yang sedang berlaku. Kita sebagai ibu bapa, boleh membantu menmberikan sokongan dari dalam dan luar supaya badan mereka dapat melawan penyakit. Pastikan mereka mendapat rehat yang cukup.

(Visited 288 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *