Kawal bena secara semulajadi

Kawal bena secara semulajadi

Teks & Gambar : Liyana Anaqi

Saya frust apabila pokok betik pertama yang berbuah diserang bena (benda putih-putih yang melekat di daun dan batang), sehingga luruh habis daun dan pokoknya memburuk. Banyak petua saya cuba. Antaranya, air bawang putih, air bancuhan sabun cap kapak. Ya, berkesan. Sekejap. Kemudian ia perlu di ulang lagi, sehingga bena betul-betul habis. Dan sekiranya bena kembali menyerang, prosedur sma perlu diulang.

Fuhh. Saya tak rajin.

Jadi, saya mencari dan membaca, apa musuh sang bena ni di alam haiwan. Saya nak bela supaya mereka yang uruskan bena ni. Siapa sangka, rupanya ladybird saja!

Rupanya, ladybird (atau ada orang panggil ladybug. ya yang comel ada bintik hitam atas belakang bulat tu), adalah pemangsa semulajadi. Natural predator. Ia adalah sejenis pemangsa yang makan serangga lain termasuk bea, aphids, kutu buahan, dan beberapa lagi serangga kecil.

Rumah saya tiada ladybug. huhu. Rumah taman yang kontang semasa awal mastautin. Alangkan cacing tanah pun, saya kena import dari kampung dan kenalkan ke tanah sini. Jadi bagaimana mahu ‘jemput’ ladybug datang. Jom, baca lagi, cari lagi.

Caranya mudah saja. Tanam pokok-pokok kegemaran ladybug. Seperti marigold, cosmos, calandula, kucai, dan pokok-pokok bunga yang bunganya bewarna putih atau kuning.

Anda juga boleh menanam pokok-pokok kesukaan aphid seperti kobis dan marigold (rupa macam bunga tahi ayam). jadi, bila aphid banyak, ladybug pun datang. Sekurang-kurangnya, aphid akan makan pokok ini sahaja dan kurang menyerang pokok-pokok lain sementara menunggu ketibaan ladybug.

Satu perkara yang perlu di ingat ialah, berhenti menggunakan racun serangga, kerana ia akan membunuh ladybug bersama-sama serangga lain yang kita nak hapuskan.

Saya mulai menanam marigold dalam usaha untuk menarik kedatangan ladybug. Walaupun pokok marigold masih belum berbunga, namun saya telah dapat melihat kewujudan ladybug di laman saya. 
Alhamdulillah, sudah tiada kes bena yang teruk sejak kehadiran ladybugs. Pokok betik yang sakit itu pun sudah mula berdaun kembali, dan nampak semakin sihat.
Next aim, masalah belalang pula. Kita cari penyelesai semulajadi. Apabila semuanya seimbang (balance), semua akan saling membantu memberi hasil yang terbaik.
Bacaan lanjut tentang ladybug :

(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *