Belajar sepanjang hayat

Belajar sepanjang hayat

 Gambar google

Suatu masa dulu, saya pernah terfikir, “bila la nak habis belajar ni?”
Well, saya bukannya seorang yang rajin belajar.Saya suka cari shortcut ke atas benda-benda yang kena belajar. Dan, salah satu habit saya, sekali ja saya belajar, saya  akan pastikan benda tu ingat sampai mati, sebab saya malas nak ulang kaji banyak kali. Hahaha. Punya la pemalas.

Sehingga masuk uni, saya masih lagi tertanya-tanya, bila la nak habis belajar ni. Dah cemuih dah. Nak kerja la pula, bosan dah asyik mengadap buku, kelas, tugasan dan peperiksaan.

Betapa seronoknya saya memasuki alam pekerjaan. Sebenarnya, kerja saya pun memerlukan saya belajar jugak. Cuma nama dia kerja, bukan lagi mengaji atau belajar. Maka saya seronok. Hurey, takyah ngaji lagi dah. Padahal, saya buat kerja research, harusla hari-hari kena baca journal, up to date dengan ilmu semasa. Haha, betapa perspektif berubah dengan label sahaja. Satu mengaji, satu kerja.

Kemudian saya berhenti bekerja dan jaga anak. Saya ingatkan pembelajaran saya sudah terhenti, rupanya tidak. Malah makin menjadi-jadi pulak. Walaupun, isunya sudah berbeza dari dulu, namun kedahagaan saya pada ilmu tetap sama, mungkin lebih lagi. Saya tidak dapat elak dari membaca. Dan ilmu-ilmu yang saya dapati menyebabkan saya teruja dengan hidup di atas bumi Allah ini. Terasa alive. 

Mana pergi “cemuih belajar tak habis-habis” tu?

Satu benda saya perasan, sebagai manusia, kita memang sentiasa dahagakan sesuatu yang baru. Ilmu baru. Namun apabila kita letakkan rutin padanya, ia jadi sesuatu yang memaksa, menekan dan membosankan. Kebebasan meneroka dan minda yang menjelajah akan terbatas, kerana kita perlu memenuhi suatu standard yang ditetapkan oleh masyarakat dan kehendak gaya hidup semasa. Apabila saya mengambil keputusan untuk ditch normal expectations,  saya menjadi lebih berminat, teruja dan bersemangat untuk menambah ilmu.

Ilmu itu tersangat luas. Takkan habis di teroka. Setiap hari ada saja sesuatu yang enrich hidup kita, asalkan kita mahu membuka mata dan hati untuk melihat. Oh ya, perlu stop dari kesibukan sekejap. Sekejap ja. Dan perhatikan sekeliling.

Dari Liyana
Mak yang dah tua baru regain semula semangat

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *