Browsed by
Category: Natural Living

Remedi anak demam dan batuk

Remedi anak demam dan batuk

Teks : Liyana Anaqi

Anak-anak demam, selesema dan batuk sudah menjadi kebiasaan bagi yang sudah bergelar ibu bapa. Namun kita tidak boleh terus memberikan ubatan dadah kepada kanak-kanak kecil. Jadi bagaimana?

Berikut adalah sebahagian usaha saya sekiranya anak-anak saya demam atau selesema

Bawang putih. Bawang putih amat mujarab untuk menghilangkan selesema. Ia amat cepat memberi kesan sekiranya dimakan mentah. Sekiranya tidak mempu makan bawang putih mentah, bolehlah di hiris-hiris dan di rendam dalam sedikit madu, dan makan madunya. Ulang beberapa kali sehari bila perlu.

Pastikan anak makan dan minum. Sekiranya anak ada sakit tekak, sediakan makanan yang lembut dan mudah ditelan. Pengambilan air yang mencukupi amat penting. Boleh sediakan air kosong atau jus buahan. Jus buahan kaya denga vitamin yang membantu penyembuhan badan.

Tingkatkan imuniti badan dengan mengambil superfood, seperti madu, probiotik dan prebiotik. Cara yang paling mudah ialah dengan menyediakan sup tulang. Laksa pun boleh. Vitamin C boleh membantu badan melawan jangkitan dan menghilangkan selesema. Tingkatkan pengambilan vitamin C.

Gunakan pelembab udara sekiranya udara kering dan menyakitkan tekak. Atau, boleh diffuse minyak pati aromatherapi RC untuk membantu sebarang masalah berkaitan pernafasan. Ia juga boleh di cairkan dan di urut di tapak kaki supaya cepat di serap.

Sekiranya suhu badan terasa tinggi, usahakan agar suhu badan dapat diturunkan. Gunakan rendaman garam epsom atau lemon sebagai air mandian anak. Jerlum kepala dan badan dengan kerap supaya suhu dapat di kawal.

Jika demam masih berlarutan, bawa anak ke hospital untuk rawatan lanjut. Tidak perlu risau sangat apabila anak-anak sakit. Ini bermakna badan mereka berfungsi baik dalam melawan jangkitan yang sedang berlaku. Kita sebagai ibu bapa, boleh membantu menmberikan sokongan dari dalam dan luar supaya badan mereka dapat melawan penyakit. Pastikan mereka mendapat rehat yang cukup.

Essential Oil untuk membantu sakit belakang.

Essential Oil untuk membantu sakit belakang.

Teks : Liyana Anaqi

Telah menjadi kebiasaan, sekiranya sakit, kita akan mengambil ubat-ubatan yang boleh dibeli di farmasi. Di samping ubat-ubatan yang biasa di gunakan, penggunaan minyak pati (essential oil, EO) juga boleh digandingkan untuk membantu meringankan sakit. EO dapat memberikan kelegaan pada kawasan yang sakit dan bengkak. Jom belajar bagai mana EO dapat membantu.

Sakit kronik.

Sakit yang kronik memang menggangu emosi dan kerja harian. Malah ianya memakan masa yang lama untuk sembuh. Sekiranya sakit itu berlanjutan melebihi 4 ke 6 minggu, wajarlah untuk merujuk kepada doktor. Di bawah disenaraikan beberapa essential oil yang boleh membantu isu sakit dan gangguan perasaan akibat sakit tersebut.

Basil : Memberikan tenaga dan menaikkan semangat, memberi kelegaan kepada otot dan mempunyai faedah melancarkan darah.
Clove : cengkih. Meningkatkan daya ingatan dan membantu penyembuhan yang berkaitan dengan peningkatan usia.
Lavender : Menenangkan dan memberi keseimbangan kepada badan. Sangat versetil.
Peppermint : Memberikan kesan menyejukkan badan dan menenangkan minda. Mempunyai faedah membantu mengurangkan kesakitan pada pundi hempedu.
Sandalwood : Menggalakkan kerehatan dan mengurangkan tekanan.
Wintergreen : Meningkatkan tumpuan, dan membantu mengurangkan kesakitan berkaitan dengan leher, saraf, tulang belakang, sakit carpal tunnel.

Sakit sendi dan tulang.

Terdapat banyak penyebab sakit sendi dan tulang antaranya ialah penuaan, trauma dan kecederaan. Kesakitan jenis ini adalah biasa terjadi dikalangan orang pertengahan umur kerana seiring dengan usia, badan mengalami perubahan. Walaupun, sakit ini memerlukan bantuan perubatan, namun terdapat juga EO yang boleh membantu.

Helichrysum : Membantu mengurangkan bengkak dan menyokong saraf
Idaho Balsam Fir : Melegakan kelenguhan otot, sendi, tendon dan sakit belakang.
Spruce : Melegakan sakit belakang, saki saraf sciatica dan kesakitan pada tulang.
Palo Santo : Membantu mengurangkan bengkak.

Sakit otot

Sakit-sakit dan lenguh otot, boleh terjadi akibat kemalangan , trauma atau keletihan dalam melakukan kerja harian. Berikut adalah beberapa essential oil  yang boleh digunakan untuk meringankan sakit otot.

Lime, Marjoram, Roman Chamomile. Cairkan Eo dengan carrier oil  seperti minyak kelapa dara atau minyak zaitun, dan dijadikan minyak urut.

Kesemua minyak pati di atas adalah saranan untuk membantu masalah sakit-sakit yang berkaitan dengan otot dan sakit belakang. Ia boleh di cairkan dan digunakan sebagai minyak urutan, atau sapuan, dan juga boleh di diffuse  untuk  menenangkan fikiran dan emosi yang terjejas akibat sakit. Anda boleh mencuba mana-mana satu minyak pati dahulu.

Apa nak buat bila anak songsang?

Apa nak buat bila anak songsang?

Teks : Liyana Anaqi

Anak sulung saya dilahirkan secara pembedahan kerana songsang. Jadi, untu kehamilan seterusnya, saya sentiasa mengambil berat tentang isu anak songsang. Semasa hamil anak pertama, saya tiada sebarang usaha untuk membetulkan kedudukan anak, kecuali sujud banyak-banyak.

Anak kedua saya juga songsang, sehingga minggu ke 38, begitu juga anak ke 3 dan ke 4. Wah semuanya songsang? Ya. Tapi, saya lebih mengambil berat dan melakukan banyak usaha supaya bayi dapat berpusing kembali.

Kenapa anak songsang? Ya kenapa nak songsang. Perlu diketahui, pada badan seorang bayi, bahagian yang paling berat adalah kepala, dan menjadi pusat graviti bayi. Dalam keadaan yang berair, seperti didalam rahim, kepala akan secara fiziknya akan jatuh ke bawah. Tetapi, kenapa ia ke atas atau ke tepi?

Salah satu faktor utama ialah postur ibu.bayi hanya duduk ditempat sempit yang berubah dengan postur ibunya. Jadi sekiranya ibu memberi tempat yang senget, maka bayi akan ikut menyenget. Gaya hidup kita zaman sekarang, banyak menyebabkan kita slouching  samada ke depan atau kebelakang, banyak duduk di kerusi dan jarang bergerak. Semua ini menyebabkan ruangan yang tidak optimum untuk bayi. Pusat gravitinya akan berubah dan bayi akan berpusing mengikut keselesaannya.

Jadi,apa nak buat? Ibu kena jaga postur badan. Postur postur postur. Setiap masa, ingat tentang postur. Duduk dengan tegak dan tidak slouching. Banyakkan berjalan. Jadikan senaman harian. Senaman-senaman ringan semasa kehamilan adalah penting. Ia membantu posisi bayi, dan menyediakan badan untuk hari besar kelak.

Antara website yang saya rekomen untuk kandungan sonsang ialah Spinning Babies. Terdapat banyak senaman ringan yang boleh dilakukan. Senaman yang ringkas tapi memberi impak yang kuat. Mengah dan semput dibuatnya.

Betulkan badan ibu, bayi akan mengikut. Usaha habis-habisan. Selagi belum bersalin, anda masih ada masa.

Senaman forward leaning inversion. cuma 30 saat sehari.
Rebozo. Teknik ibi bukan sahaja “mengangkat” bayi untuk memberi lebih ruang, tapi memberikan keselesaan yang “aaahhhh” pada ibu.

Oksitosin, hormon cinta

Oksitosin, hormon cinta

Teks : Liyana Anaqi

Hormon oksitosin adalah hormon cinta yang hanya muncul memuncak pada 3 situasi : semasa hubungan kelamin, semasa bersalin, dan semasa menyusukan anak. Ketiadaan atau kekurang hormon ini semasa ketiga-tiga situasi itu mungkin akan menyukarkan keadaan. Oksitosin menghubungkan ibu dengan orang-orang disekelilingnya.

Oksitosin dan proses kelahiran

Kenapa pentingnya oksitosin semasa kelahiran? Oksitosin adalah salah satu hormon yang berganding bahu semasa proses kelahiran. Oksitosin bertindak mengecutkan otot-otot rahim untuk menolak bayi keluar. Ia di lepaskan secara perlahan supaya badan apat merasai kontraksi secara berperingkat. Oksitosin akan dikeluarkan secara memuncak dan mendadak sewaktu di akhir penolakan bayi keluar,

Oksitosin adalah sejenis beta-endorphin yang menyebabkan kurang rasa sakit. Jadi, di saat-saat sukar proses bersalin, kesakitan melahirkan akan terasa kurang. Tambahan pula, penghasilan oksitosin yang memuncak di akhir kelahiran akan mengurangkan rasa sakit dan meransang bonding  cinta ibu dan anak.

Oksitosin yang terjana semasa melahirkan juga akan memberi manfaat selepas itu, iaitu semasa menyusukan. Hormon oksitosin akan meransang pengecutan kelenjar mamary di payudara untuk penyusuan yang lancar. Malah, hormon ini juga akan membantu pengecutan rahim dengan cepat.

Kenapa perlu tahu tentang oksitosin?

Ya, kenapa perlu bersusah payah mengenali oksitosin? Oksitosin yang berharga ini amat sensitif, dan ‘pemalu’. Sekiranya berada dalam keadaan yang tidak kondusif, penghasilannya akan terjejas. Seperti contoh, cahaya yang terlalu terang, kehadiran orang-orang yang tidak di kenali. Keadaan yang tidak selamat akan membuka kepada mod ‘fight and flight’ , badan akan menutup hormon -hormon yang selesa seperti oksitison dan menghasilkan hormon stress untuk melarikan diri. Ini akan menjadikan proses kelahiran bertambah susah dan mungkin penyusuan tidak berjaya.  Oleh itu, adalah sangat penting untuk memelihara diri ibu yang sedang melahirkan dari gangguan luaran yang boleh menyebabkan penghasilan oksitosinnya terganggu.

Terdapat juga, hormon sintetik yang kerap digunakan di hospital iaitu pitocin. Pitocin adalah hormon sintetik yang menyerupai oksitosin. Namun ia masih mempunyai banyak kekurangan. Pitocin di suntik ke dalam darah, tidak seperti oksitosin yang dihasilkan di otak (hypothalamus). Oleh itu pitocin tidak sampai ke bahagian otak untuk menjana satu lagi hormon iaitu endorfin yang merupakan hormon penahan sakit semulajadi. Walaupun pitocin dapat menghasilkan kesan yang sama dengan oksitosin dalam aspek pengecutan otot rahim (kontraksi), namun ia tidak dapat memberikan kesan tahan sakit dan cinta.

Penggunaan pitocin adalah malar, tidak seperti penghasilan hormon oksitosin yang boleh meningkat dan mengurang mengikut keadaan. Peningkatan mendadak semasa saat akhir penolakan bayi, akan mencetuskan rasa cinta dan kurang sakit secara serentak. Namun aspek ini tiada dalam penggunaan pitocin. Kontraksi akan berlaku lebih lama dan panjang dengan pitocin.

Apakah faktor yang boleh meningkatkan penghasilan oksitosin?

Urutan boleh meransang penghasilan oksitosin. Urutan lembut di belakang badan akan memberikan rasa selesa. Rasa selesa dan selamat, akan memberikan isyarat untuk penghasilan oksitosin. Oksitosin juga boleh menghilangkan rasa takut. Ini amat berguna untuk menghadapi kelahiran.

Senyuman dan ketawa juga boleh menaikkan penghasilan oksitosin. Oleh itu, jagalah perasaan ibu hamil sebaiknya.

Semua orang mempunyai masa yang lama sebelum menempuh hari bersalin. Oleh itu, buatlah persediaan rapi. Jaga kesihatan dengan elok, dan ambil peduli tentang proses badan semasa kelahiran. Dengan mengetahui ilmu-ilmu ini, perasaan takut dan cemas dapat dikurangkan.

Oh ya, sekiranya anda suka coklat, ini ada berita baik. Makan coklat juga boleh memberikan kesa oksitosin.

Mengetahui kehamilan tanpa UPT

Mengetahui kehamilan tanpa UPT

Teks : Liyana Anaqi

Bagaimana menguji kehamilan tanpa kit kehamilan? Mungkin rasa terlalu awal untuk beli kit, ataupun hanya sekadar ujian awal.

Di sini saya senaraikan cara uji kehamilan tanpa kit. Berdebar-debar?

1. DIY ujian kehamilan dari dapur.

Bahan-bahan yang mudah, iaitu gula. Dapatkan air kencing awal pagi, kerana air kencing awal pagi mempunyai hormon hCG yang paling tinggi. Masukkan sedikit gula sekitar setengah sudu kecil, dan tunggu. Sekiranya gula larut, anda tidak hamil. Sekiranya gula masih berketul-ketul, anda berkemungkinan hamil. Hormon hCG menghalang gula dari larut.

Ulang ujian ini pada keesokan hari untuk keputusan yang lebih tepat.

2. Ujian ubat gigi.

Campurkan sedikit air kencing dengan sedikit ubat gigi. Anda mungkin hamil jika ubat gigi bertukar warna dan berbuih. Namun ujian ini tidak begitu tepat. Sekiranya positif, anda mungkin mahu membuat ujian lain untuk kepastian.

3. Ujian cuka

Tuangkan urin waktu pagi ke bekas yang mengandungi cuka putih. Sekiranya ia bertukar warna, maka anda mungkin hamil, dan sebaliknya.

4. Ujian peluntur.

Ramai wanita menggunakan kaedah ini untuk mengesan kehamilan. Campurkan anggaran 2 sudu besar urin dengan 2 sudu besar peluntur. Sekiranya ia berbuih, maka ia indikasi kehamilan.

5. Ujian baking soda

Ujian yang mendapat 70% ketepatan. Campurkan anggaran 1 sudu besar urin kepada 2 sudu besar baking soda. Sekiranya anda hamil, ia akan berbuoh seperti botol minuman ringan dibuka.

6. Simpan urin

Ujian mudah. Kumpul urin di dalam satu bekas kecil, dan biarkan 3 ke 4 jam. Satu lapisan nipis akan terbentuk di permukaan urin sekiranya and hamil. Sekiranya tidak, tiada lapisan ini.

7. Cari tanda-tanda kehamilan

Pada awal kehamilan 6 ke 8 minggu, akan ada perubahan di bahagian sulit yang dapat diperhatikan. Kawasan sulit akan berubah warna kemerah-merahan atau kebiruan, menandakan peningkatan aliran darah ke kawasan tersebut. Kejadian inidiperhatikan oleh seorang ahli perubatah Perancis,  James Read Chadwick pada tahun 1886. Maka, tanda ini dipanggil ‘Chadwick’s Sign’.  Semua ujian-ujian di atas tiada bukti secara saintifik, namun ia telah di amalkan sejak sekian lama untuk meramal kehamilan. Ia cuma ujian awal untuk mengagak samada hamil atau tidak. Ujian seterusnya boleh dilakukan dengan kit ujian kehamilan (UPT) atau ujian-ujian di klinik.

4 perkara suami boleh membantu penyusuan ibu

4 perkara suami boleh membantu penyusuan ibu

Teks : Liyana Anaqi

Selamat menyambut Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2016. Tahun ini menandakan sudah 10 tahun saya memulakan perjalanan penyusuan ibu untuk anak-anak saya. Banyak perkara pahit manis yang di alami. Semua ini dapat ditempuh dengan semangat yang kental (ramai ahli keluarga kata saya ni keras kepala kerana masih bertahan bila keadaan perit), dan juga sokongan kuat dari suami saya. Suami saya adalah orang yang teguh berdiri di belakang saya sepanjang penyusuan. Saya banyak menggunakan nama suami semasa di ‘nasihati’ perkara-perkara yang boleh menggagalkan penyusuan ibu. Alhamdulillah, saya amat bersyukur dia amat memahami. Kami berdua mengetahui tentang penyusuan ibu hanya dua minggu sebelum melahirkan anak pertama. Sungguh saya tidak menyangka kami dapat pergi sejauh ini.

Apa suami boleh buat sekiranya isteri menyusu?

1. Saya masih bekerja semasa menyusukan anak pertama, suami amat membantu dalam pengurusan susu perahan. Suami amat teruja melihat hasil perahan dan menyaksikan anaknya sihat dan montel dengan susu ibu. Setiap hari, suami akan menyiapkan perkakas penyusuan, pam, botol dan pek penyejuk untuk saya. Setiap kali pulang dari kerja, susu perahan akan di uruskan oleh suami. Begitu juga dengan susu bekalan untuk anak.

2. Suami juga boleh membantu menyiapkan kerja-kerja rumah. Ibu menyusu (samada ibu bekerja atau tidak), memang selalu keletihan. Menyusukan seorang anak menghabiskan kalori seperti bersenam satu jam di gim, 3 kali seminggu. Saya masih ingat ayat suami saya apabila dia di ketawakan oleh rakan-rakan lelaki kerana pegang penyapu “semua kerja rumah aku boleh buat, aku boleh masak, kemas rumah, basuh baju. Cuma ada satu aku tidak boleh buat, menyusukan anak. Itu 100% kena taruh harapan pada isteri. Sekiranya cukup rehat membolehkan susu keluar lancar, maka biar aku buat kerja rumah, dan dia berehat”. Betapa saya amat menghargai pendiriannya itu.

3. Suami juga boleh menyediakan makanan berkhasiat untuk isteri. Sekiranya tidak dapat membantu dalam urusan pam dan susu, suami boleh membelikan makanan yang terbaik untuk isteri. Isteri berkongsi zat makanan seharian dengan anak. Kadang-kadang ia akan menyebabkan badan isteri menjadi lemah dan kurang bermaya. Malah, keadaan yang lemah ini menyebabkan isteri lebih rela rehat dan tidur dari makan. Jadi, suami boleh bantu dalam aspek penjagaan makan. Sekiranya perlu dibelikan makanan tambahan, boleh berbincang dengan isteri apakah makanan tambahan yang di perlukan.

4. Sokongan moral amat penting. Kata-kata seperti “kita boleh buat”, “susu awak cukup” amat bermakna apabila keluar dari mulut seorang suami. Berikan urutan untuk isteri. Ya, menyusu menyebabkan sakit pinggang dan lenguh-lenguh. Walaupun urutan itu tidak serius dan tidak menghilangkan sakit pun, namun belaian mesra seorang suami boleh menghilangkan stress isteri. Stress adalah musuh kepada penyusuan ibu.

Baik ibu bekerja atau ibu di rumah, penyusuan ibu memang mengambil banyak tenaga, masa, dan fokus ibu-ibu. Sekiranya ada seorang suami yang menyokong, perjalanan penyusuan akan terasa lebih senang.

Tidak dinafikan, ada juga ibu-ibu yang berjaya berseorangan, namun lebih ramai yang berputus asa kerana berasa keseorangan dalam perjuangan ini.

Selamat menyambut Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2016. Semoga semua ibu di rezekikan untuk menyusukan anak masing-masing. Tiada susu yang lebih baik untuk bayi selain susu ibu.

Kurma merah, penggalak susu ibu

Kurma merah, penggalak susu ibu

Teks : Liyana Anaqi

Hampir semua ibu-ibu menyusukan mencari-cari makanan penggalak susu ibu, terutamanya ibu bekerja yang memerah susu untuk anak. Lagi banyak stok susu, lagi tenang hati ibu, kan.

Dalam banyak-banyak makanan penggalak susu, kurma merah menjadi pilihan saya. Senang di simpan dan senang di sediakan.

Kurma merah mengandungi vitamin C 70-80 kali lebin tinggi dari epal dan anggur. Ia juga kaya dengan vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, protein, kalsium, fosforus, zat besi dan magnesium. Kandunga vitaminnya yang tinggi menjadikan ia sesuai untuk mereka dalam proses penyembuhan.

Kandungan vitamin C yang tinggi akan menukarkan kolesterol berlebihan kepada asid hempedu. Ini dapat mengelakkan penyakit batu hempedu. Manakala fosforus dan zat besi penting untuk mengelakkan osteoporosis dan anemia di kalangan wanita.

Dalam masakan
Kurma merah senang di gandingkan dengan pelbagai jenis makanan. Kurma merah boleh di masukkan ke dalam pelbagai jenis sup untuk menambahkan khasiat kepadanya. Ia juga boleh dimasukkan kedalam masakan kacau goreng dan sambal hitam.

Untuk meransang air susu, saya rendam 10 biji kurma merah dalam satu jag air panas dan diminum sepanjang hari. Air masak boleh ditambah sekiranya air sudah habis. Alhamdulillah, tidak mengecewakan.

Kurma merah boleh didapati di kedai-kedai herba cina, dan juga di pasaraya, di bahagian rempah ratus kering.

Pengurusan pakaian

Pengurusan pakaian

Teks : Liyana Anaqi

Tahukah anda, kita cuma menggunakan 20% dari keseluruhan pakaian 80% daripada kebiasaan. Walaupun ada banyak baju, tapi kenapa rasa berulang-ulang pakai baju yang sama? Bagaimana hendak mengenal baju yang sudah perlu dibuang? Baju pun banyak untuk di urus, tidak sempat di basuh dan di lipat. Gunung kain bajulah yang selalu menjadi igauan ngeri ibu-ibu.

Ini cara saya menguruskan pakaian. Selepas pelbagai sistem dicuba, setakat ini, cara ini yang terbaik untuk saya. Anda boleh ubah suai mengikut keperluan masing-masing.

Gunakan penyangkut baju
Saya gunakan penyangkut baju untuk semua baju-baju, dari baju dewasa sehingga bayi. Selepas di basuh, semua baju-baju di sidai menggunakan penyangkut baju. Setelah kering, baju diangkat dari ampaian  terus ke almari pakaian. bagi anak-anak yang besar, saya tugaskan mereka untuk memilih dan mengangkat sendiri pakaian masing-masing. Yang tinggal untuk dilipat hanyalah, kain-kain pelikat, kain batik, tuala dan tudung. Pakaian kecil dan stokin di masukkan dalam satu bakul berasingan, supaya senang di cari.

Gantung baju yang selalu di pakai.
Berapa helai baju yang sanggup anda guna selama sebulan. Saya boleh mengulang baju yang sama seminggu sekali. Jadi saya gantungkan baju sebanyak 7 ke 10 pasang baju basahan, dan mungkin 3 pasang baju yang lebih elok untuk keluar. Bilangan pakaian adalah terpulang kepada pilihan masing-masing. Pilih baju yang hendak di pakai seharian dari baju-baju ini. Lebihan baju-baju lain boleh di lipat dan di simpan di dalam laci atau almari. Sila cari jalan paling sesuai untuk menyimpan baju dengan lebih menjimat ruang dan kemas. Baju-baju T lebih mudah di simpan seara vertikal atau berdiri, untuk memudahkan ia di ambil

Gantung di kanan.
Anda boleh pilih mana-mana baju dari rak, tapi anda perlu gantung semula pakaian yang baru di basuh di sebelah paling kanan rak. Setiap kali mengambil baju, kembalikan penyangkut baju ke bahagian kanan, dan seterusnya di gunakan semula di ampaian. Kekalkan rutin ini.
Ganti baju seminggu sekali.
Seminggu sekali, adakan aktiviti menukar pakaian di rak dan di laci. Ambil baju di bahagian paling kiri rak penyidai, dan tukarkan dengan baju di dalam laci. Pastikan baju di dalam laci juga mempunyai sistem rotate dari bucu kiri atau kanan. Saya tukarkan satu pasang baju sahaja, anda boleh memilih untuk menukarkan beberapa pasang baju dalam satu masa. Semasa menukarkan baju itu, anda boleh menilik samada baju itu masih boleh dipakai atau tidak. Sekiranya masih mahu dipakai nanti, simpan di dalam laci. Sekiranya sudah tidak mahu di pakai, boleh keluarkan ia dari sistem dan di simpan dalam beg khas untuk di derma, di jual atau di kitar semula. Ganti semula baju yang di simpan atau di keluarkan dengan baju dari dalam laci.
Dengan ini, baju-baju boleh dipakai secara keseluruhan, dan anda boleh declutter tanpa perlu memperuntukkan masa khas untuknya. Masa yang diperlukan untuk mengurus dan melipat baju juga banyak dikurangkan, Masa yang terluang boleh digunakan untuk kegiatan bermanfaat yang lain.

Pengganti gula putih

Pengganti gula putih

Teks : Liyana Anaqi

Sepanjang bulan Ramadhan 1437 yang lalu, kami mencuba sesuatu yang belum pernah di buat sebelum ini, iaitu hidup tanpa gula putih. Berhenti mengambil gula putih merupakan impian yang telah lama saya simpan, tapi masih belum kuat dilaksanakan.

Kami telah perlahan-lahan mengurangkan makanan yang mengandungi gula, terutamanya makanan terproses seperti biskut, roti, dan jajan. Air minuman dalam kotak dan tin adalah pantang utama. Agak terkejut saya apabila suami mencadangkan agak kami berhenti mengambil gula putih bermula Ramadhan itu. Sesungguhnya bagai orang mengantuk disorong bantal. Saya memang sudah menyediakan gula gantian iaitu gula tebu tidak diproses. Sudah lama saya simpan, akhirnya ia dapat beraksi di dapur.

Pada permulaannya, memang agak pelik rasa air teh dengan gula tidak di proses. Lama-kelamaan, agak boleh di terima. Kami juga menggunakan teh hijau, kerana teh hijau tidak perlu ditambah gula. Anak-anak agak menolak pada permulaannya, tetapi Alhamdulillah tiada bantahan.

Setelah sebulan tidak merasa gula putih, pertemuan kembali kami dengan gula putih adalah pada Syawal. Sungguh, tekak sudah tidak dapat menerima kadar kemanisan yang suatu masa dahulu dianggap biasa sahaja. Saya terpaksa membancuh air berasingan dengan ahli keluarga besar yang lain. Di dalam hati saya , wah, selama ini saya ingatkan tiada kesan, rupanya ini kesannya.

Selepas dari itu, selepas pulang semula ke rumah kami, betapa sedapnya teh hijau yang tawar itu. Terasa ringan di tekak dan menghilangkan dahaga. Saya dan keluarga juga teraa kelainan apabila memakan buah-buahan. Terasa lebih manis dan sedap.

Berikut adalah antara beberapa pilihan pemanis yang boleh di gunakan untuk menggantikan gula putih.

Madu. Sedap ditambahkan ke dalam teh dan disapu ke roti
Gula tebu tidak di proses. Boleh di dapati di pasaraya dan cosway
Gula kelapa. Dibuat dari nira kelapa yang dimasak sehingga kering.
Gula kabung. Sedap dibuat kuih muih melayu.
Mulakan secara perlahan-lahan. Objektif kami adalah untuk mengurangkan makanan manis, dan sekiranya perlukan gula, pengganti gula di atas boleh di gunakan

9 keburukan gula putih

9 keburukan gula putih

Teks : Liyana Anaqi

Ada apa dengan gula putih?

Gula boleh didapati di mana-mana sekarang. Hampir kesemua makanan di rak-rak pasaraya mengandungi gula tambahan. Apa keburukan gula tambahan kepada manusia?

1. Gula tambahan tidak mempunyai zat yang diperlukan oleh badan. Ia cuma kalori kosong yang tidak memberi manfaat malah boleh merosakkan gigi. Gula memberi tenaga yang mudah dihadam oleh bakteria dalam mulut

2. Gula ringkas yang berlebihan akan membebankan hati. Sebelum memasuki aliran darah, gula akan di proses kepada dua komponen iaitu glukos dan fruktos. Glukos adalah bahan yang terdapat dalam semua sel hidup di dunia. Sekiranya glukos tidak didapati dari makanan, ia akan dihasilkan di sel badan. Berlainan dengan fruktos, fruktos tidak diperlukan badan dan tiada proses badan yang memerlukan fruktos. Organ hati hanya boleh memproses suatu amaun fruktos sahaja, sekiranya berlebihan ia akan menjadi beban.

3. Gula berlebihan boleh membawa kepada kencing manis. Kita selalu dengar kenyataan ini. Bagaimana ia menyumbang kepada kencing manis? Insulin adalah hormon yang di keluarkan oleh badan sebagai isyarat kepada sel badan untuk menghadam glukos kepada tenaga, namun kehadiran glukos  yang tinggi dalam aliran darah menyebabkan kitaran proses ini tidak lagi berkesan menyebabkan gula berlebihan dalam darah seterusnya di diagnos sebagai kencing manis.

 Klik untuk Sumber  

4. Kehadiran gula yang tinggi dalam darah bermaksud paras insulin juga akan meningkat. Insulin yang tinggi turut memberi kesan kepada tumbesaran sel kanser. Kanser adalah antara punca utama kematian di dunia

5.Gula yang berlebihan di dalam darah akan di proses kepada lemak dan di simpan. Jadi, gula berlebihan akan membawa kepada obesiti. Obesiti akan membawa kepada masalah-masalah kesihatan lain.

6. Gula berlebihan dalam makanan rapu, menjana hormon dopamin dalam otak seterusnya menyebabkan ketagihan. Jadi keinginan untuk terus memakan makanan yang tinggi gula tidak akan berhenti.

7. Gula ringkas juga menyuburkan sejenis fungi dipanggil candida di dalam perut. Sekiranya candida ini diluar kawalan, ia boleh menembusi struktur dinding perut dan memasuki aliran darah. Candida boleh menyebabkan pelbagai masalah sistem, seperti eczema, masalah kulit dan pelbagai alahan kepada makanan.

8. Terdapat banyak lagi akibat buruk dari gula seperti : penuaan, keguguran rambut, rapuh tulang, menyebabkan masalah mata.

9. Pada kebiasaannya, makanan rapulah yang mengandungi kandungan gula tinggi. Sekiranya sesorang ketagih untuk makan makanan rapu, dia akan berasa kenyang dan tidak lagi makan makanan sihat yang sepatutnya. Jadi ini akan mengurangkan kadar zat berkhasiat yang diperlukan.

Dari poin-poin di atas, adalah lebih baik sekiranya dapat mengelak dari mengambil gula secara berlebihan. Ini dapat dilakukan secara beransur-ansur, dan menggantikan gula putih kepada pemanis lain yang mempunyai nilai zat.