Sedikit ibrah dari ayam

Saya ada 4 ayam betina. 1 bapak. (Oke berbahagia la kalau laki dapat 4 bini kan hehe).

Susunan umur ayam-ayam ni, macam dalam gambar. Pic 1 ayam paling tua, pic 3 ayam paling muda, bini muda.

Ayam paling tua
Ayam bermadu
Ayam bongsu

Dorang semua kawen serentak. Kami introduce bapak ayam seekor sahaja at this one time. So takde ayam yang pernah ada anak.

Ayam sulung yang bertelur dulu, dan mengeram for the longest time. Ayam-ayam lain dah dua kali bertelur dan menetas tapi anak tak survive, either kena pijak oleh mak dia sendiri atau dimakan kucing.

Ayam kecik (yg paling muda) bertelur akhirnya dan mengeram. Dan dia bawak turun anak dia, walaupun sekor je, lagi 4 biji telur dia tinggal. Dan anak dia so far survive paling lama, sampai sekarang.

Ayam no.2 dan no.3 saya pun tak tau pasai pa depa ni kongsi sangkak. Haha. Tapi pagi tadi saya nampak ada anak menetas dah. Anak2 saya gi kira, katanya ada 8 ekor.

So nak jadi cerita, ada kucing masuk reban ni, dalam chaos ni, seekor anak dari madu berkongsi ni, jatuh kebawah, ke dalam sangkak ibu sulung yang mengeram dari zaman batu tu. Si ibu kuning (pic1) anggap tu anak dia, dan turun pengeraman (finally). Ni nak kira curi anak orang ke camna hahaha.

Moral of the story :

Umur banyak je tak bermakna lebih cerdik. Kalau umur banyak un, kalau tak reti jaga anak, tak reti jugak.

Kadang anak kau hilang pun, kau mungkin tak perasan. Anak manusia kot la tak hilang fizikal, tapi value hilang tak mudah disedari.

Beristeri 4 pun, kalau semua dah ada anak (telur), bapak ayam nganga sorang jugak, semua dok ngeram. Pastu bila dah netas, anak je yg mak tu hadap.

Sekian, cerita ayam

Petua lada masuk mata

Bila cabai masuk mata kiri, urut minyak di betis kanan. Vice versa.

Cam ngarut ja.

Alkisah, hari ni petik pucuk keledek, hajat di hati nak makan goreng belacan.

Sebesen pucuk ayah kau petik.

Cili kampung biasa dah habis. Maka saya guna la cili pedas membara ni. Apa kenama cili pun tak tau. Sekali plup terpercik di tepi mata. Tepi ja, bukannya dalam mata pun, tapi kepijaran dan kepedihan ibarat lava terpendam. Makin cuba di cuci, dilap makin pedih. Dah terbantut memasak. Saya gi panggil cik abe yang tengah sidai baju (rajin ko yah), mai pass baton masak ni. Dia laung “sapu minyak kat betis kanan!”. Eh kenapa ko, aku sakit di mata, ko suh sapu di betis? “Minyak apaaaa?” “Minyak apa pun bleh, minyak masak dah guna pun takpa.” Dia laung lagi. (Mau setaman tau saya pedih mata 😄😄)

Lesung batu yang bersalah, bersama bumbu belacan.
Cabai apa ntah. Pedas hamat

Kebetulan, pagi tadi ada buat bancuhan minyak untuk ayahnya. Capai terus, bismillah dan sapu-sapu tanpa rasa benda ni logik langsung. Apa, pedih mata sampai takleh buka, tapi sapu di betis.
Tapi, terkejutnya, menjadi! Slow slow mata boleh buka, slow slow pedih makin menghilang. Wah magik. Berapa lama? Kejap je. Tak sampai 3 minit pun. Ayam yang digoreng atas dapur pun tak sempat masak lagi apatah nak hangus. 

Lain kali, petua orang tua tua try dulu. Hihi. Camna dia jadi, nak kena kaji.

Ayahnya silap bantal. Sakit leher dan bahu. Bancuh minyak lavender+ginger+lemongrass untuk dia. Alang2 suh sapu tempat lain kot nak kurus skit. Haha
Keledek goreng belacan yang di idamkan. Mujur sedap.

Kesimpulannya, makan tengah hari yang sedap. Eh! 

Rezeki arnab

Dah lama saya teringin nak merasa kobis atau bunga kobis tanam sendiri. Benih dah beli, dah semai, dah naik, dah happy. Tapi masih bukan rezeki saya.

image

Cik awang tu☝ terlepas kandang. Sementara nak boleh tangkap tu, banyak jugak la dia sebat.

image

Sedih. 😿😿 Anak pokok bunga kobis, kobis merah, lada solok, sawi disebat dia tu. Huhuhu

Harap2 apa yang berbaki tu dapat la hidup sampai berhasil