Browsed by
Category: Mommy Brain

Rutin Impian SAHM

Rutin Impian SAHM

Bila nama work at home mom, banyak benda kena juggle serentak. Anak, rumah, laundry, kerja, ibadah. Semua kita nak buat.

Hari ni saya share sedikit bagaimana hari saya kat rumah. Disclaimer : ini adalah impian saya sehari-hari. Ini adalah treshold yang saya nak capai. Tapi saya ok dah berpuas hati kalau dah buat even sebahagian kecil sahaja. I don’t go hard on myself. Plus I love sleeping.😆

Ada 4 turutan priority yang kena buat. Allah, spouse, anak2, kerja. Kerja jatuh no.4 (to my heartbreak. Sbb saya suka kerja).

At the same time, tambah housechores and meals into the picture. (Saya tau orang laki takkan bleh cope dah bila sampai part ni 🤣. Yep we have so much in our mind, that your wallet whereabout don’t fit in. Take care of your own wallet please. Or socks. Or towel.)

Saya suka habit tracker. Boleh Google template habit tracker lawa2. Sebelum2 ni saya buat habit tracker untuk track saya punya progress dalam bisnes sahaja. Kemudian saya terasa macam terlalu memberatkan bisnes dari aspek lain hidup saya. Sebab asal bangun pagi aje, saya terus tengok what to do today supaya saya boleh tick ✔✔ di habit tracker saya. Setiap pagi bangun bersemangat. So, saya masukkan jugak benda lain seperti “baca Quran satu muka surat”, “solat tahajud”, “one session with one child”, ke dalam habit tracker. Dan letak benda2 ni belah atas. Kena buat ni dulu, baru boleh buat kerja bisnes.

Oleh sebab saya suka kerja saya, saya cepat2 buat benda2 tu supaya saya boleh buat kerja bisnes related. 😊

Setiap orang, faktor motivator adalah berbeza-beza. Saya suka kerja saya, kdrama, dan tido. Bagi saya, you can manipulate apa yang kita suka, to be a motivating factor untuk buat benda yang kita tak berapa rajin nak buat, contohnya berzikir 1000kali sehari (ni jadi mudah bila bahagikan beberapa sesi sehari, dan letak reward kat belakang dia. Eg : nak buat kerja kena zikir dulu 200kali. Pastu baru bismillah buka laptop. Awal2 je rasa 200 tu banyak. Lama2 5000 zikir sehari pun mudah).

Lagi contoh :
Lepas habis 3 ipa, bleh layan kdrama 3 episod.
Nak tido tengah hari, panggil sorang anak, sembang2 sampai tido.

Sedikit demi sedikit, kita ubah lifestyle ke arah yang kita mahu. Saya tak seperti Marie Kondo yang bamm terus keluarkan dan kemas. Saya jenis sikit sikit. Masukkan satu habit ke habit tracker, bila rasa ok, masukkan satu habit lagi.

Pesanan penaja : jangan anggap perkara2 macam zikir, baca Quran tu tak IPA. Ia membantu IPA. Dengan meluangkan masa untuk Allah, kita akan lebih tenang dan waras, jadi IPA yang lain akan smooth sailing. Spend time untuk Allah. Kalau asset harta, kita kena keluarkan 2.5% zakat, bagaimana pula dengan masa? Masa juga adalah asset. Kena allocate masa dengan Allah.

Pic :cubaan membuat kerja yang tertangguh. Elok buka lappy, anak2 berkerumun. Jadi tutup semula, air teh Slique pun dah sejuk baru sempat minum. Post ini pun ditulis selepas 3 jam amik gambar, selepas habis baca matsurat, tido seround dengan baby, cebok 2 anak. Berbalik pada disclaimer, saya ok aje walau tak sempat buat. Saya tak go hard to myself. Bleh buka, pastu tutup pun takpa dah. Kira achievement dah. Dari takleh buka langsungĀ 😆

Beranak kecil di usia lanjut.

Beranak kecil di usia lanjut.

Soalan pertama ialah, berapa usia yang di kira lanjut ni? Kalau mengikut kebiasaan di klinik ibu dan anak, usia 35 ke atas sudah dikira lebih berisiko bila hamil berbanding ibu-ibu yang lebih muda.

2019, saya dah officially melepasi treshold itu. Anak paling bongsu (setakat ini) berumur satu tahun pada Mac 2019. Saya tanak bercerita tentang kesihatan atau pendapat tentang keselamatan ibu hamil di usia lanjut. Saya cuma nak cerita tentang perasaan, feeling di dalam hati yang saya rasa 2 3 hari kebelakangan ini.

Picture like this is always melting.

Hamil muda vs hamil tua (sikit)

Saya hamil dengan anak pertama semasa usia saya 22 tahun. Manakala anak ke 3 dan seterusnya semasa saya sudah melangkah ke usia 30-an. Percayalah, badan terasa sangat sangat berbeza. Mungkin saya seorang, mungkin juga ada yang lain merasai apa yang saya rasa. Semasa awal 20-an, saya rasa pregnancy tu tak la susah mana, walaupun saya adalah jenis yang alahan teruk, muntah siang malam, dan berat badan turun dengan banyak. Saya masih larat naik motor ke sana sini menghabiskan tesis saya. But, at 30’s, rasa letihnya, rasa nak tidurnya sepanjang hari. Mungkin sebab saya ada anak-anak lain yang perlu dijaga. Saya terfikir, kalau orang yang kawen lebih awal, dan bersalin masa belasan tahun, mesti lagi sihat dari saya semasa 20an.

Ok, now dah habis pasal cerita pasal badan.

Now, cerita pasal feeling.

Now, that anak kecik saya dah besar. Dah 10 bulan sekarang. Sebelum ni, saya dok ratib ke suami, dah la, saya tanak dah mengandung. Badan saya rasa macam nak lerai dah. Now, that 10 bulan kemudian, saya rasa cam ok plak.

My baby is so cute, so adorable, so cheeky, so menyejukkan hati, sehinggakan saya rasa maca takpa ja ada seorang lagi macam ni kalau yang ni dah grown up. Huhuhu. mak mak memang tak serik kan.

Saya terfikir, now that kami suami isteri, mempunyai 2 pengalaman berbeza. (1) pengalaman ada anak sebagai pasangan muda (2) pengalaman ada anak kecik sebagai pasangan tua (sedikit. bukan tua banyak okeh ahaha)

Ibu bapa muda. vs Ibu bapa dengan pengalaman.
Ibu bapa yang sibuk mencari arah hidup, vs Ibu bapa yang dah toned down sikit dari dunia dan agak stabil.
Ibu bapa yang mempunyai banyak expectations dan impian kepada anak, vs ibu bapa yang hanya berharap anak menjadi manusia dan muslim yang baik.

Saya rasa it’s totally OK untuk kita ada anak lagi walaupun kita dah ada anak-anak yang besar panjang. Sebab ia akan menjadi suatu pengalaman yang totally different. Sebab kita pada tahun ini, adalah berbeza dari kita 15 tahun yang lalu semasa pegang anak pertama.

Tapi, stay off the guilt tripping

Satu benda, mak mak ni. Suka guilt tripping diri sendiri. Suka cakap gini, “emmm kalau dulu aku tahu apa yang aku tahu sekarang, mesti aku tak buat”
“kesian anak sulung, kena hadap aku yang tak matang dulu”

Stop it mommies. Stop blaming your old self. Kita bertindak atas apa knowledge yang kita ada masa tu. Apa yang kita pilih paling bagus. Dan, the story isn’t about us sahaja. Bulan bintang dan matahari tidak bergerak keliling kita sorang ye adik-adik kakak-kakak. Anak itu sendiri ada janjinya dengan Allah, ada rezekinya yang telah Allah tentukan. Dan Allah telah rezekikan dia untuk bertemu dengan kita yang muda itu. Ada lesson yang dia (dan kita) perlu belajar. Jadi, stop all the guilt tripping, dan BERSYUKURLAH yang akhirnya kita masih berkesempatan untuk buka mata kepada knowledge baru. Dan kalau ada anak yang baru, boleh apply apa yang kita baru tahu.

so, maknanya ko sedia nak anak baru?

Nooo. haha. Wallahua’lam saya pun tak tau. Saya just terfikir, kepada sesiapa yang masih larat menambah anak, silakan. It would be very interesting to watch a new life enfolds. Untuk masa sekarang, saya ulit Adli je la dulu puas-puas. Hari-hari mengadap muka dia, senyum dia, tangan gumuk dia, ketawa dia puas-puas. Nanti besar teringat-ingat plak.

Bagi yang tengah mengadung, jaga diri elok-elok dan good luck.
Bagi yang ada anak kecik, kita enjoy puas-puas waktu kecik dia

Follow saya di Facebook, klik Link di bawah
https://www.facebook.com/liyana.anaqi